EU: Priština da objasni povećanje poreza

Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

EU: Priština da objasni povećanje poreza

Kako se navodi, EU očekuje da Priština te mere opozove.

”Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič. 

Ona je u saopštenju navela da EU zahteva ”hitno razjašanjnje današnje neočekivane odluke kosovske Vlade" na osnovu koje se za 10 procenata povećava porez na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

”Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere”, poručila je Kocijančič. 

Ona je dodala da ovakvom odlukom kosovske vlasti podrivaju regionalnu sardnju, uključujući i Regionalno ekonomsko područje, kao i da nisu u skladu sa principima navedenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo sklopilo sa EU, a kojim se regulišu prava i obaveze Kosova na putu evrointegracija.

Đurić: Priština blokira Briselski dijalog, nastavak kad ukinu mere

Odluka vlasti u Prištini da za 10 osto povećaju porez na robu iz Srbije je "opasna i protivpravna", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, dodajući da tom odlukom Priština blokirala Briselski dijalog na svim nivoima. 

"Nužan preduslov za nastavak Briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetočinske i protivpravne odluke" rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare. 

Kako je naveo, "odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu a pri tome nanosi štetu svim nacionalnostima na Kosovu". 

"Naravno da je reč o politički motivisanoj odluci", smatra Ðurić i dodaje da je odluka i "nesprovodiva, jer niko ne može da zaustavi protok ljudi, robe i kapitala". 

Direktor Kancelarije za KiM je kazao i da "Srbija zahteva momentalnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice".

"Trgovinski ratovi koje pokreće Priština stanuju u bolesnim glavama koje misle da na taj način nešto urade u političkom smislu", naveo je Ðurić. 

Ðurić je rekao i da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrom Rasimom Ljajićem, i dodao da je vlada Srbije "obavestila međunarodne organizacije i CEFTU kako bi reagovali na ovo ponašanje Prištine, a o svemu je obavešten i Brisel". 

Ðurić kaže i da je "Priština odluku donela s namerom da se dodatno destabilizuju političke prilike u regionu", primetivši da "odluka nema nikakva veze sa ekonomijom i ekonomskim interesima Srba i Albanaca", već tvrdi da je reč o "političkom ludilu koje je poprimilo razmere koje potkopavaju mir i bezbednost". 

Ðurić je, odgovarajući na pitanje da li će biti održana nova runda dijaloga krajem nedelje u Briselu, odgovorio da je to moguće samo ako se ova mera ukine. 

"Srbija ne razgovara sa onima koji prete, vrše nasilje, koji nisu ozbiljni partneri za normalizaciju odnosa. Da li je Priština na ovaj način htela da pokaže odnos prema normalizaciji, da li je ozbiljna ideja da vodi trgovinski rat", upitao je. 

On je naglasio da je dijalog" jedino što ima smisla i što je racionalno", ali da je jasno da je "ovom odlukom Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima". 

"Briselski dijalog je nemoguće nastaviti do trenutka dok ne povuku ovakvu protivpravnu odluku", rekao je Ðurić i dodao da je neophodno da međunardona zajednica momentalno reaguje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš