EU pozvala Prištinu da sarađuje sa Specijalnim sudom

Evropska unija je po prvi put zvanično zatražila od Prištine da sarađuje sa Specijalnim sudom.

EU pozvala Prištinu da sarađuje sa Specijalnim sudom

Nakon sastanka održanog u utorak,Savet Evropske unije pozdravio činjenicu da je Kosovo ispunilo svoju preostalu obavezu na uspostavljanju Specijalnog suda i tužilaštva koje treba da istraži navodne zločine počinjene tokom i nakon sukoba 1999. godine.

"Svi organi na Kosovu treba da budu usklađeni sa zahtevima za saradnju," navodi se u dokumentu.

Savet pozdravlja značajan napredak Kosova u ispunjavanju uslova na mapi viznog puta, što je u maju 2016. dovelo do predloga Komisije, da Kosovo stavi na šengensku  listu. Savet će odlučiti o ukidanju viznog režima čim Kosovo ispuni preostala dva uslova: ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i nastavak jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Savet je i dalje zabrinut zbog produžene političke krize na Kosovu i nasilnih incidenata u Skupštini tokom 2016. godine. On poziva sve političke partije i lokalne aktere da pokažu odgovornost i da se ponovo  uključe u konstruktivan dijalog u Skupštini koja je ključna institucija gde se vode političke debate.

Dokument  poziva Kosovo i Srbiju da primene sporazume postignute tokom dijaloga u Briselu, kako bi nastavili dalje na svom evropskom putu. Savet je takođe pozdravio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš