EU podržava projekte za reforme u pravosuđu

Danas je predstavljen projekat ‘’Dalja podrška pravne reforme na Kosovu’’ koji finasira Evropska unija, a sprovodi ga Kosovski institut za pravosuđe, uz pomoć partnerskih zemalja Nemačke i Holandije. Ovo je prvi korak u sprodvođenju reformi i primeni standarda dogovorenih SSP-om.

EU podržava projekte za reforme u pravosuđu

Sporazum o stabiizaciji i pridruživanju između Kosova i EU ima direktan uticaj i na kosovski pravodsudni sistem, jer su njime predviđene  reforme u oblasti bezbednosti, vladavine prava, u borbi protiv organizovanog krminala i korupcije, kao i u obuci kvalifikovanog osoblja u pravosuđu.  Projekat ’’Dalja podrška pravne reforme na Kosovu’’  direktno se odnosi na obuku sudija i tužilaca.

“Ovaj projekat će trajati 30 meseci i verujemo da ćemo u tom vremenskom periodu uspeti da ostvarimo sve zacrtane ciljeve direktnog proširenja kapaciteta pravosuđa, jer će se te aktivnosti sprovoditi Kosovski institut za pravosuđe ,a korisnici će biti sudije i tužioci, uključujući i osoblje sudova i tužilaštva’’, objašnjava Besim Morina.

Sprovođenje ovog projekta potpomažu Nemačka Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju i Holandski Centar za međunarodnu pravnu saradnju.

Kristofer Stok: ‘’Evropska unija do sada nije izdavala direktive o vladavini prava, zato u ovom projektu imamo zemlje članice koje će pomoći svojim iskustvima’’, rekao je Kristofer Štok.

Ovaj projekat u vrednosti od 1.000 000 evra odnosi se i na  transformaciju Kosovskog instituta za pravosuđe u Akademiju pravde. Taj proces je započet, jer je Vlada Kosova predložila Skupštini nacrt zakona čije usvajanje se očekuje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš