EU donirala 800.000 evra Kosovu za borbu protiv epidemije

Vlada Kosova je usvojila nove mere u borbi protiv Kovida 19. U cilju sprečavanja širenja korona virusa, Evropska unija je Kosovu donirala medicinsku opremu , u vrednosti od 800 hiljada evra. Uprkos dilemi, počela je sezona kupanja na otvorenim bazenima. Zbog epidemiološke situacije za zaposlene i posetioce važe posebna pravila.

EU donirala 800.000 evra Kosovu za borbu protiv epidemije

Šefica Kancelarije EU na Kosovu predala je kosovskom Ministarstvu zdravlja medicinsku opremu kao podršku zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa. Apostolova je zahtevala da građani poštuju preporuke institucija, jer kako je rekla, zdravstveni sistem na Kosovu nije spreman da se suoči sa potencijalnim izazovima u slučaju pandemije.

“Pandemija nije samo kriza na Kosovu i zapadnom Balkanu, jer vidite šta se dešava u Evropi i preko okeana. Ovo je pandemija protiv koje se svi moramo zajedno boriti. Izuzetno sam ponosna što su Evropska unija i države članice među prvima  poslale hitne pakete pomoći na Kosovo. Isporučili smo 6.000 kompleta testova za  Kovid-19, medicinsku opremu i zaštitne maske. Ovo je samo deo donacije, jer ćemo sledeće nedelje isporučiti respiratore koji su potrebni zdravstvenom sistemu na Kosovu. Molimo vas da poštujete veoma važna ograničenja potrebna za borbu protiv pandemije. U Prištini i na celom Kosovu vidimo da ljudi ne poštuju fizičku distancu, ne stavljaju maske i nisu svesni ogromnih posledica koje se mogu desiti starijim  članovima porodice ili imaju koji imaju  neku hroničnu bolest", izjavila je Apostolova

Ministar zdravlja Armend Zemaj je poručio građanima da poštuju nove mere u borbi protiv korona virusa i da ne slušaju pozive za nepoštovanje odluka vlade.

“Ne dozvolite nam da ovakve donacije imamo u nedogled, sledite preporuke Ministarstva zdravlja i ne slušajte one koji pozivaju na neposlušnost odluka vlade. Zdravlje je važnije od političkih razlika koje nastaju u vreme pandemije, zaštitite svoje zdravlje i zdravlje porodice”, rekao je Zemaj.

Direktor Kliničko-univerzitetskog centra Basri Sejdiu je rekao da je podrška Evropske unije od velike pomoći kosovskim zdravstvenim ustanovama.

“U ovim danima, kada se ceo svet suočava sa pandemijom, naši prijatelji su pronašli način da nam pomognu, uprkos činjenici da se i njihove zemlje suočavaju sa ovom pandemijom. Današnja pomoć je pomoć u teškim danima, ova donacija uključuje 5 defibrilatora, 350 oksimetara, 400 kreveta, 127.200 zaštitnih maski i 6.000 testova”, istakao je Sejdiu.

Poslednjom odlukom Vlade Kosova razrešene su dileme oko početka sezone rada bazena na otvorenom. Svi posetioci su u obavezi da poštuju preporuke  Ministarstva zdravlja.

“Juče smo videli izjavu i preporuku Vlade, mi ćemo se pridržavatii tih preporuka po kojima smo danas počeli sa radom. Nošenje maski, dezinfekcija i održavanje fizičke distance postuju se od strane osoblja. Takođe ćemo od građana tražiti da se poštuje distanca, angažovano je stručno osoblje, od fizičkog obezbeđenja, spasilaca, hitne pomoći, do lekara i tehničara, kao i radnika na održavanju. Prema preporukama, ne postoji neka aktivnost koja je potpuno zabranjena, ali se moramo prilagoditi tim prilikama. Bazen se dezinfektuje redovno hlorom i ostalim hemikalijama i obavljaju se analize u Institutu za zdravstva svake godine, neprekidno se uzimaju uzorci čiji kvalitet se proverava. Bazen u Grmiji ima najčistiju vodu među svim bazenima na Kosovu”, kazao je Ljiridom Lapaštica, izvršni direktor javnog preduzeća Sport marketing.

"Došao sam da se osvežim i okupam, sa svim merama opreza. Kažu da se u vodi ne prenosi virus, napolju koristimo maske i dezinfekciona sredstva, održavamo distancu i to bi bilo sve", kaže građanin Prištine.

“Bazen je otvoren pre dva dana, samo prvog dana radili smo kao bazen, a od danas kao kafić, dobili smo naređenje da ne smemo da primamo kupače. Preduzeli smo mere zaštite, prilikom ulaska se obavlja dezinfekcija ruku i nogu, ležaljke su raspoređene na dva mestra razdaljine. Voda se redovno pročišćava, stavlja se hlor. Čekamo da nam jave kada možemo da pustimo kupače”, kaže Petar Mladenović, ispred bazena “Hacijenda” u Gračanici.

Štab za vanredne situacije Opštine Leposavić je usled porasta broja zaraženih  korona virusom uputio apel građanima da se striktno pridržavaju propisanih mera i preporuka za suzbijanje pandemije, preneo je radio Kosovska Mitrovica. Iz pritvorskog centra u Peći saopšteno je da je jedan zatvorenik pozitivan na koronavirus, zbog čega je izolovan u posebnoj sobi gde se nalazi pod stalnim lekarskim nadzorom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš