EKSKLUZIVNO: Ovo su tri specijalna zahteva Amerike za Mustafu i Veseljija!

Sjedinjene Američke Države imaju tri jasna zahteva za dvojicu lidera Vlade Kosova, Isu Mustafu i Kadrija Veseljija.

EKSKLUZIVNO: Ovo su tri specijalna zahteva Amerike za Mustafu i Veseljija!

Gazeta Blic saznaje od međunarodnih izvora da su Amerikanci tražili od dvojice lidera iz vlade da intenzivno rade kako bi Kosovo dobilo pomoć od američke agencije - Korporacija milenijumskih izazova (MCC), za koju je pre nekoliko meseci naša zemlja prešla potrebni prag kako bi se kvalifikovala za pomoć ove agencije.

Isa Mustafa da predloži imena iz LDK-a

"Amerikanci su zatražili od Premijera da što pre operacionalizuje institucije. Premijer Isa Mustafa predložio je nekoliko imena koja bi se bavila isključivo ovim pitanjem, ali su Amerikanci to odbili, jer su smatrali da su bliska LDK-u," rekao je izvor.

Ipak, prema ovom izvoru, to je izričit zahtev, dok je ovo projekat koji je veoma važan za Kosovo i za koji je mnogo uradila nekadašnja predsednica, Atifete Jahjaga. 

Radikalna reforma Vlade

Drugi zahtev Amerikanaca je, prema izvorima portala Gazeta Blic - reforma vlade. Prema ovim izvorima od Ise Mustafe i Kadrija Veseljija zatražena je radikalna promena u kabinetu.

"Zbog urušavanja kredibiliteta kabineta, Amerikanci su zatražili promene u Vladi. Oni su zatražili da Vlada zaista izvrši promene, a ne da one budu samo kozmetičke," navodi ovaj izvor. 

Uprkos zahtevima, mediji su izvestili da će biti samo tri izmene u kabinetu Vlade, odnosno popuniće se mesto na kojem je bio Hašim Tači, koji je sada u predsedništvu.

Gazeta Blic saznaje iz drugih izvora da će se dublja rekonstrukcija Vlade dogoditi u roku od 10 dana. 

Više o rekonstrukciji vlade i problemima Gazeta Blic će izvestiti u narednim danima.

Bez izbora ove godine

I treći zahtev, koji više može da se smatra garancijom koalicije PDK-LDK, ima veze sa činjenicom da neće biti novih izbora.

"Amerikanci su poručili liderima stranaka u Vladi da ne bi trebalo da računaju na skore izbore, a još manje na to da se oni dogode ove godine," rekao je izvor.

Ipak, prema ovom izvoru, postoji opcija da se izbori održe naredne godine, kada će se održati i lokalni izbori.

Protiv izbora smo, uprkos zahtevima opozicije, rekao je američki ambasador na Kosovu, Delavi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš