Ekaterina Trendafilova imenovana za predsednicu SVK

Šefica misije Euleksa na Kosovu, Aleksandra Papadopulo imenovala je danas Ekaterinu Trendafilovu za predsednicu Specijalizovanih veća Kosova (SVK), saopštila su Specijalizovana veća Kosova.

Ekaterina Trendafilova imenovana za predsednicu SVK

Trendafilova je imenovana na osnovu preporuke nezavisne komisije za izbor.

Trendafilova je izjavila da je počastvovana imenovanjem na čelo SVK  i da će poverenu funkciju obavljati profesionalno i savesno.

“Svesna sam ogromne odgovornosti da se pred Specijalizovanim većima osigura primena najboljih iskustava iz sudske prakse, te da se putem pravičnog i nepristrasnog postupka obezbedi pravda kako onima koji su pozvani na odgovornost, tako i žrtvama navodno počinjenih zločina. Nameravam da ovu ulogu ostvarim radeći nezavisno, odlučno i energično, i angažujući sve svoje sposobnosti. Apsolutno je ključno da ostvarimo svoj zadatak na efikasan, profesionalan, te bezbedan način”, rekla je Trendafilova.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Specijalizovanih veća odgovoran je za sudsku upravu Specijalizovanih veća i druge dužnosti na osnovu zakona. Predsednik je ujedno i predsedavajući sudija panela Vrhovnog suda Specijalizovanih veća.

Inače, kako se navodi, Trendafilova (1953) je istaknuti sudija, pravnik i naučni radnik iz Bugarske sa obimnim iskustvom iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, krivičnog prava, krivičnog procesnog prava i ljudskih prava.

Obavljala je funkciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) od 2006. do 2015. Prethodno je bila je profesor krivičnog prava i pravosuđa na Sofijskom univerzitetu, zamenica okružnog tužioca u Okružnom sudu Sofije, kao i ekspert za pitanja krivičnog prava i standarda ljudskih prava pri Parlamentu, Vrhovnom sudu i raznim ministarstvima u Bugarskoj.

Trendafilova ima mandat u trajanju od četiri godine i stupa na dužnost u januaru 2017, navodi se u saopštenju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš