EK danas o viznoj liberalizaciji

Evropska komisija bi trebalo danas da saopšti da li je Kosovo ispunilo uslove za dobijanje pozitivne preporuke u procesu vizne liberalizacije.

EK danas o viznoj liberalizaciji

Ipak, na put bez vize se neće moći odmah, a kako pocenjuje ministar evropskih integracija Bekim Čolaku, to će se desiti za nekoliko meseci.

Nakon učlanjenja Kosova u Evropsku kuću fudbala, pred Briselom je odluka o ukidanju viza koja će, prema procenama kosovskih zvaničnika, biti doneta uskoro.

Ministar evropskih integracija Bekim Čolaku očekuje da će bezvizni režim zaživeti u roku od nekoliko meseci.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima Evropske unije i Belgije. Hiseni će razgovarati o viznoj liberalizaciji i članstvu Kosova u međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

U četvrtak u Prištinu dolazi visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini.

Hoće li Mogerini doneti dobre vesti po pitanju vizne liberalizacije i hoće li se već sutra, na sastanku u Briselu znati da li će građani Kosova ubuduće u zemlje Šengena putovati slobodno, još uvek je neizvesno.

Iz ministartva evropskih integracija očekuju da se Kosovo u podnošenju zahteva za viznu liberalizaciju pridruži Gruziji, Ukrajini i Turskoj, o čemu će Evropska komisija odlučivati tokom sutrašnjeg dana.

U prilog tome ide i činjenica da je iz Evropske komisije stigla potvrda da je Kosovo konačno ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije.

„Ovo je prvi korak i ostaje da se vidi da li će taj predlog proći bez problema. Odluka ostaje zemljama članicama, a ne Evropskoj komisiji.Tako da ne treba žuriti i donositi prerane zaključke, valja sačekati i videti sutra kakva će biti preporuka. I da nakon toga očekujemo da sve članice podrže takav predlog na nivou ministara unutrašnjih poslova i pravde”, rekao je Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije.

Korenica kaže da je Kosovo trenutno najizolovanije mesto u Evropi, a bezvizni režim je ujedno i korak ka integraciji u EU.

„Ako je pozitivna preporuka, postoje 2 indikatora. Najpre, vreme koje je potrebno da se preporuka nađe na dnevnom redu Saveta, recimo nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Potom, Savet može pored odluke doneti i klauzulu koja određuje vreme kada će se vizni režim ukinuti, kao u slučaju Albanije koja je posle odluke čekala na ukidanja viznog režima“, kazao je Korenica.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da je vizna liberalizacija samo pitanje vremena, što je samo dan ranije izjavio i predsednik Kosova Hašim Tači.

Ministar evropskih integracija Bekim Čolaku je optimista kada je u pitanju ukidanje viza ove nedelje, navodeći da će bezvizni režim zaživeti u roku od nekoliko meseci.

Direktor Grupe za pravne i političke studije Fisnik Korenica tvrdi da će članice Šengen zone rigorozno nadgledati koliko Kosovo poštuje pravila bezviznog režima ako se on uvede. Prema njegovim rečima, pretnja petogodišnje zabrane ulaska u Šengen zonu trebalo bi da odvrati potencijalne migrante od prekoračenja boravka u zemljama EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš