Džek Smit novi Specijalni tužilac

Džek Smit imenovan je na funkciju Specijalnog tužioca, potvrđeno je iz ovog tužilaštva i Specijalnizovanih veća. Naslediće Dejvida Švendimana koji je napustio istu funkciju krajem marta kada mu je istekao mandat službenika američke diplomatije. Proceduru imenovanja sprovela je Evropska unija.

Džek Smit novi Specijalni tužilac

Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu," rekao je Smit.

Čestitajući mu na imenovanju, predsednica Specijalnih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, navela je da je "uverena da će se njegovo bogato iskustvo u krivičnim istragama i gonjenju, kako u SAD, tako i u međunarodnom okruženju, pokazati presudnim za ispunjenje mandata Specijalinog tužilaštva". 

"Radujem se uspostavljanju produktivne saradnje s g. Smitom i sigurna sam da će Specijalno tužilaštvo ići napred ka ispunjenju svog mandata," dodala je, navodi se u saopštenju.

Trendafilova je takođe zahvalila zameniku specijalinog tužioca, Kvai Hong Ipu, na njegovom zalaganju kojim je, navela je, obezbedio kontinuitet rada tužilaštva u prelaznom periodu.

Da je Smit novi tužilac, prethodno je javila prištinska Kljan Kosova, a nakon čega je portparolka EU, Maja Kocijančič, navela da je procedura imenovanja i dalje u toku.

"Prvobitno se smatralo da će za mesto glavnog tužioca da bude zadužen Kvai Hong Ip, kako bi se obezbedio kontinuitet i održao tempo istrage. Ali, to se nije dogodilo, jer je Džek Smit imenovan za specijalnog tužioca”, javio je Kljan pre tri dana, navodeći i da Smit ima iskustva iz prošlosti na sudovima izvan SAD, koji su služili u Sudanu.

O Smitu:

Smit je trenutno potpredsednik i rukovodilac službe za suđenja Bolničkog udruženja Amerike. Od februara 2015. do avgusta 2017. bio je Prvi pomoćnik američkog Saveznog tužioca i vršilac dužnosti Saveznog tužioca za distrikt Centralong Tenesija.

Od 2010. do 2015. radio je kao rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao suđenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD-a.

Od 2008. do 2010. radio je kao koordinator istraga u Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (ICC). Na toj funkciji je bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Prešao je u ICC iz kancelarije Saveznog tužioca SAD-a za distrikt Istočnog Njujorka, gde je radio devet godina na raznim funkcijama, između ostalog kao šef Odeljenja za suđenja krivičnih predmeta i zamenik rukovodioca Krivičnog sektora. Kao šef krivičnog odeljenja rukovodio je ekipom od oko stotinu krivičnih tužilaca koji su pokrivali više područja kao što su javna korupcija, terorizam, krvni delikti i organizovane bande, kao i privredni krinimal i složene finansijske zloupotrebe.

Pre nego što je postao pomoćnik američkog saveznog tužioca, Smit je pet godina radio kao pomoćnik Okružnog javnog tužioca u Tužilaštvu okruga Njujork, gde je bio član odeljenja za seksualne delikte i za porodično nasilje. Dobitnik je više priznanja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš