Đurić i Tahiri smiruju tenzije na forumu u Bejrutu?

Edita Tahiri i Marko Đurić učestvovaće na međunarodnom forumu "Dijalog i najbolja praksa - 2016. Mir, stabilnost, prosperitet", na okruglom stolu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine.

Đurić i Tahiri smiruju tenzije na forumu u Bejrutu?

Međunarodni forum, koji se održava u Bejrutu u organizaciji libanskog univerziteta "Notr Dam" i pokret civilnog društva "Libanska inicijativa za dijalog" mogao bi da posluži za smirivanje tenzija na relaciji Priština - Beograd nakon nekoliko burnih  nedelja.

Ministarka za dijalog Edita Tahiri od ovog foruma očekuje napredak.

“Mislim da svi u ovom dijalogu želimo napredak, ako do nejga  ne dođe i ako nema sprovođenja dogovorenog, onda dolazi do polemike. A čak iako Srbija blokira dogovor o telefonskom pozivnom broju, mi nastavljamo dijalog“, rekla je ministarka za RTK2.

Za nepune dve nedelje u Briselu će se sastati eksperski timovi Beograda i Prištine. Kako je najavljeno, razgovraće se o sprovođenju sporazuma o registarskim tablicama, kao i o integrisanom upravljanju prelazima.

“Čine se napori da dijalog izgleda loše, ne sa naše strane, već neko kao da želi da odnose Srba i Albanaca, Beograda i Prištine kroz ovaj dijalog prikaže lošijim nego što jesu. A kada lek koristite na pogrešan način može da bude otrov, tako da sve zavisi od političke volje”, rekao je Marko Đurić prilikom obilaska flotacije u Leposavicu.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da u ovom trenutku nije dobro da se podgreva atmosfera, već je neophodno da se dogovoreni sporazumi sprovedu.

“Nije dobro da se insistira na nečemu oko čega ne može da se postigne dogovor. Za početak bi bilo važno da se sprovede ono što je dogovoreno. Da se krene u proces formiranja ZSO, jer je ona 60 procenta tog sporazuma, a ja ne vidim da je nešto oko toga urađeno”, rekao je Branimir Stojanović danas u Novom Brdu.

Poslednja runda dijaloga održana je 19. i 20. oktobra, a bilo je reči o sprovođenju dogovora o slobodi kretanja i sporazuma o diplomama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš