Dragaš: Svečanom akademijom obilježen Dan Bošnjaka

ove godine Bošnjaci Kosova proslavljaju 28. septembar kao svoj praznik, Dan Bošnjaka, koji je omogućen Zakonom o praznicima na Kosovu.

---

Prethodnih dana proslavljao se u Peći, Prizrenu i drugim sredinama gdje žive Bošnjaci, a danas je Dan Bošnjaka obilježen u Dragašu. Tim povodom u sali SO Dragaš održana je svečana akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici Opštine Dragaš, Policije Kosova, Turskog KFOR-a, mediji i istaknute ličnosti iz javnog i političkog života.

Najveću pažnju privuklo je obraćanje Mehmeda Hamze, istaknutog bošnjačkog aktiviste i borca još iz doba 90-ih, čije vam dijelove prenosimo:

“Svima vama čestitam Dan Bošnjaka i želim vam da se povodom toga radujete.

Ovo su svečane prilike i trebalo bi govoriti o postignućima u vezi sa Bošnjacima, i naravno toga ima, i logično bi bilo da oni idu naprijed a ne da ih neko vuče nazad i da nazaduju.

Ja se ne mogu oteti utisku da bi danas valjalo progovoriti o tome šta su istinske dileme Bošnjaka danas i šta nam valja činiti.

Najvažnije od svega je to da smo mi narod i da smo se konačno otjeli raznim silama koje nam nisu davale da budemo to što jesmo, da imamo svoj identitet, jezik i vjeru, kulturu, tradiciju i da možemo slobodno da se organizujemo kao sav normalan svijet, odnosno narod. Prošlo je vrijeme da su nas sile sa strane sprečavale da ne budemo niko i ništa.

Prije svega i bez ikakve lažne skromnosti čast je biti Bošnjak, jer su nas svi ponižavali, ubijali, silovali, palili nam kuće, oduzimli i počinili zločine i genocid, i ne samo jednom. Mi nikoga nismo uvrijedili i nikoga nismo ni popreko pogledali; svakome smo pružili podršku i pomoć i možemo spokojno i mirno da gledamo u oči. Nikome nismo zapalili kući, nikoga nismo silovali, ubili, palili; ostali smo ljudi.

Danas ima mnogo Bošnjaka koji brukaju Bošnjake, koji ih ponižavaju, iskorišćavaju i koji u njihovo ime rade sve što im padne napamet. Narod zloupotrebljavaju da bi iskoristili, da bi se pokazali, da bi negdje napredovali, da bi se nekome pohvalili ili da bi se od nekoga i nečega odbranili. Danas je bošnjački narod baš od Bošnjaka u blagom propadanju i perspektiva mu je voma loša. Pogledajte kakve se manipulacije rade pod njegovom firmom, kako se zloupotrebljava i kako se od toga pravi nekakav rejting, status ili šta već ne.

Možemo do u nedogled nabrajati rane negativne i loše pojave kod Bošnjaka i svako od vas ima po jedan primjer i iskustvo da sa Bošnjacima nije nešto u redu i neka svako razmisli o svim tim problemima. Ali jedno da znate svi: Kada se budu nakupili obiće nam se svima o glavi bez izuzetka.

Ja ću spomeniti samo nekoliko:

– Bošnjaci su prepušteni običnim šibicarima koji rade u stilu: ova gubi a ova dobija, i ništa više;

– Bošnjaci nemaju nikavku strategiju i samo se iskorišćavaju kada dođu izbori;

– Bošnajci su svedeni na kocke i pokockavanje;

– Neko želi da Bošnjaci ostanu nepismeni i neobrazovani jer im neko uporno uskraćuje zagarantovana mjesta na fakultetima ili se sa njima pravi otvorena trgovina;

– Bošnjaci su se sveli na čistu politiku i niko ne pita ljude od znanja i niko nkoga ne konsultuje kada su u pitanju neke krupne stari i pojave…

– Sve je čista manipulacija i prazna obećanja.

Uoči Dana Bošnjaka dobili smo jednu posebnu ‘čestitku’, u kojoj se Bošnjacima prijeti da nema mjesta u ovoj Opštini (možda i šire) i da će oni nestati. Ovo je naravno izliv jednog dugogodišnjeg gajenja fašizma na ovim prostorima sa elementima genocidnosti (a to su riječi da će nestati jedan narod). Naravno takvoj se politici i praksi sudilo u Hagu i ona eto i dalje pokazuje svoju skrivenost i pritajenost; ali je neko učinio da fašizam ostane nekažnjen i da se evo prosipa svremena na vrijeme. Bošnjaci ne očekuju da ovakva čestitka bude primjereno osuđena, ali zato očekuje da će biti stavljena pod tepih i da će se preko nje veoma glatko proći kao da nije ništa bilo.

Dakle, mi smo narod u blagom (pro)padanju a ne u nestajanju”, kazao je Mehmed Hamza.

Nuhija Tairofci, voditelj programa svečane akademije pročitao je stihove pjesme Bošnjaci.

B o š n j a c i

Ko smo? Šta smo?

Brate mili, da li smo uvijek Bošnjaci bili?

Gazili su nas, satirali, rušili i palili.

A mi smo uvijek na nogama ostajali,

Iznikli bi iz pepela

Izronili iz krvi

I opet ponosno i snažno

U život dalje hrlili.

Nismo se plašili, nismo odustajali.

Mučili su nas i ubijali

Rušili naša ognjišta

A mi smo prkosno ustajali

I kao male laste, gradili nova gnijezda

Još veća i još čvršća.

Živjeli smo (iz inata) i onda kad smo umirali

Jer nije život samo dok živiš

I nije smrt (samo) onda kad umreš

Mi smo umirali a ipak živjeli

Mi smo padali a ipak ustajali

Mi smo plakali, a ipak smo se prkosno smijali.

Naša je zemlja, dom naših korjena,

iz nje ničemo ponosni i snažni.

Naša je zemlja i dom naših mrtvih tijela,

U nju (umiremo) ulazimo čvrste vjere i dina

Pa zato brate, kad te neko pita

Ko smo?

Šta smo?

Reci mu brate ponosnim glasom

To je jedan mali narod

Koliko mali toliko veliki,

Ponosan,

Prkosan

Čvrsta dina i imana

Bošnjaci to su,

Reci mu brate,

Bošnjaci su bili

Bošnjaci će zauvjek ostati / biti

Autor pjesme: Mukadesa T.

Selami Saiti, potpredsjednik opštine Dragaš iz većinske zajednice, čestitao je svečanost Bošnjacima Gore i Kosova u ime opštine, političkog subjekta kojem pripada i svoje ime.

“Bošnjaci su sastvani dio Republike Kosova koji aktivno učestvuje u razvoju Kosova. Integrisani su i uključeni na loklanom i na centralnom nivou. Djelimo zajedničko podneblje i zajedničku historiju. Historijski smo kao jedno i zato smo zajedno”, kazao je Saiti.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš