"Dolazak Tačija u BiH važan za regionalnu saradnju"

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, kazala je da je najava dolaska kosovskog predsednika Hašima Tačija u Bosnu i Hercegovinu, upravo ono što regionalna saradnja treba da predstavlja.

"Dolazak Tačija u BiH važan za regionalnu saradnju"

Naime, predsednik Kosova trebao bi doputovati u posetu BiH na poziv Predsedništva BiH, kako bi bio jedan od učesnika Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će biti organizovan u Sarajevu 8. i 9. jula.

U izjavi za Fenu, Bregu napominje da iako podele postoje, i to ozbiljne podele, u regionu bi trebala preovladati svest "da smo zajedno jači, a razjedinjeni propadamo".

Nakon potpisivanja sporazuma između Prištine i Beograda i internog političkog dogovora članica iz jugoistočne Evrope, Kosovo je na samitu SEECP-a u Bukureštu u junu 2014. godine primljeno kao učesnik SEECP-a, a od 2013. učesnik je Odbora RCC-a.

Od tada, podseća Bregu, kosovski predstavnici učestvuju na godišnjim sastancima RCC-a, kao i na sastancima ministara, premijera i predsednika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, redovno su pozivani na ove sastanke i na njima učestvuju, ravnopravno s ostalim učesnicima.

"Za regionalnu saradnju puno znači to što BiH, kao predsedavajuća SEECP-a, pozivanjem visokih zvaničnika s Kosova da učestvuju na predstojećem samitu, održava kontinuitet i sveobuhvatnost ovog procesa", stav je generalne sekretarke RCC-a.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš