Do kraja maja izmene u Pravilniku o radu Specijalnog suda za Kosovo

Do kraja maja biće usvojene neophodne izmene u Pravilniku o radu Specijalnog suda za Kosovo, najavila je danas predsednica ovog suda, Ekatarina Trendafilova. Potrebno je izvršiti izmenu ukupno devet tačaka u Pravilniku, za koje je, prethodno, ocenjeno da nisu u skladu sa Ustavom Kosova, što je bio ključni uslov za početak rada ovog suda.

Do kraja maja izmene u Pravilniku o radu Specijalnog suda za Kosovo

"Očekuje se da će zahvaljujući ekspeditivnom radu do kraja maja 2017. biti usvojene neophodne izmene Pravilnika. Nakon toga, odredbe će ponovo preispitati Specijalizovano veće Ustavnog suda," navodi se u saopštenju Specijalnog suda o prvoj konferenciji za medije predsednice Trendafilove koja je na tu funkciju imenovana decembra protekle godine.

Najavivši plenarnu sednicu sudija na kojoj će se razgovarati o spornim tačkama - Trendafilova se osvrnula i na nedavnu odluku Ustavnog suda Specijalizovanog veća kada je ocenjeno da Pravilnik nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. 

"Ispitivanje Pravilnika od strane Specijalizovanog veća Ustavnog suda i njegovi zaključci ni u kom smislu ne umanjuju kvalitet rada koji je obavljen na plenarnoj sednici," navela je. 

"Nije neuobičajeno da se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju. Ovo je još jedan dokaz i garancija profesionalizma, nezavisnosti i objektivnosti sa kojima će se voditi postupci pred Specijalizovanim većima Kosova," istakla je, takođe. 

Prioritet izgradnja funkcionalnog pravnog okvira

Naglasila je, između ostalog, i da je od samog preuzimanja funkcije njen najveći prioritet bila "izgradnja funkcionalnog pravnog okvira" Specijalizovanih veća.

"U svim svojim dosadašnjim aktivnostima, rukovodila sam se snažnom motivacijom da se naša ustanova pridržava najviših standarda iz pravne oblasti, da uspostavimo najbolju praksu, donesemo najkvalitetnije sudske odluke i obavljamo svoju delatnost sa najvišim stepenom profesionalizma i integriteta," podvukla je. 

O Specijalnom sudu

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u u periodu od 1998. do 2000., i sudski procesi vodiće se u Hagu, zbog čega je Kraljevina Holandija ratifikovala početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš