"Dijalog ne vodi samo do normalizacije već i do pomirenja"

Ministri evropskih poslova Nemačke i Francuske Mihael Rot i Harlem Desir razgovarali su danas sa ministrom evropskih integracija Bekimom Čolakuom, a teme razgovora su između ostalog bile i proces vizne liberalizacije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), predstojeća konferencija "Zapadni Balkan" koja će se ove godine održati u Parizi i dijalog sa Srbijom. Ministri dveju zemalja ističu da će nastaviti da pružaju podršku Kosovu na njegovom putu evropskih integracija.

"Dijalog ne vodi samo do normalizacije već i do pomirenja"

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kako da se iskoristi kao instrument za unapređivanje reformi na Kosovu.

,,Osim toga, iskoristili smo priliku da direktno prezentujemo gospodinu Desiru i gospodinu Rutu naš rad u procesu liberalizacije viznog režima, ali sam i zatražio da se ovaj proces što brže okonča”, rekao je Bekim Čolaku, ministar evropskih integracija.

Nemačka i Francuska podržavaju proces vizne liberalizacije i takođe su svesne očekivanja građana Kosova po ovom pitanju, ali vlade tih zemalja nisu one koje o tome odlučuju.

,,Morate razumeti da ovo nije odluka samo dve vlade. Evropska komisija upravlja ovim procesom, i od nje zavisi preporuka. Ali iskreno govoreći, trenutni uslovi za donošenje ovakve odluke su veoma izazovni. Sada razagovaramo sa našim partnerima šta ukoliko dođe do zlupotrebe viznog režima, ali smo optimistični po ovom pitanju”, istakao je Mihael Rot, nemački ministar evropskih poslova.

,,Svesni smo važnosti ovog pitanja i u pravu ste kada kažete da je bilo napretka. Mi samo možemo konstatovati da su se stvari poboljšale. To svakako ide u dobrom pravcu, i ta težnja da se konsoliduju stvari posebno oko istraga koje se povezuju sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Dalazi vreme kada će Komisija dati preporuku, a onda će zemlje članice proceniti situaciju“, zaključio je Harlem Desir, ministar evropskih poslova Francuske.

Nemački ministar je izrazio zabrinutost povodom incidenta koji se desio na inauguraciji predsednika Hašim Tačija i rekao da se takve stvari ne smeju dešavati, već je naophodno da politički neistomišljenici dijalogom rešavaju probleme. Ministri su pohvalili i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

,,Francuska i Nemačka su najbolji primer pomirenja dve države koje su nekada bile neprijateljske. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije su od velike važnosti za stabilnost regiona. Oduševljeni smo kada čujemo da ovaj dijalog nije samo o normalizaciji odnosa već i o želji za pomirenjem”, rekao je Desir.

,,Kroz dijalog sa Srbijom, Kosovo je uspelo da uspostavi državnost u svim delovima zemlje, a sada pristupa sve većem broju međunarodnih organizacija. Kosovski građani sada mogu da putuju kroz Srbiju i u nju. Izabrani su gradnoačelnici na severu Kosova po kosovskim zakonima, to su samo neki od uspeha u ovih nekoliko godina. Želim da dijalog održi dobru dinamiku”, poručio je Mihael Rot, ministar evropskih poslova Nemačke.

Diplomate su istakle da je konferencija "Zapadni Balkan" takođe veoma bitan proces za Kosovo, i da će uskoro biti otvorene regionalne kancelarija za saradnju mladih. Ministri su podvukli da Kosovo na ovoj konferenciji, koja se inače ove godine održava u Parizu, učestvuje ravnopravno kao i sve druge zemlje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš