Dijalog Beograda i Prištine 'drugim sredstvima'

Zvanična Priština neće ukinuti odluku o carini koja je uvedena na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Kosovo, izjavio je u četvrtak premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Dijalog Beograda i Prištine 'drugim sredstvima'

On je kazao da ova odluka nije uperena protiv srpskog stanovništva, u šta ne veruju srpski predstavnici na Kosovu. Od njih je u četvrtak u Beogradu zatraženo da nastave da mirno protestuju protiv takve odluke. U međuvremenu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, ali i Nemačka, pozvale su Kosovo da što pre povuku odluku o carini od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Poznavaoci političkih prilika kažu da Kosovo i Srbija zauzimaju pozicije za novu rundu pregovora.

Kosovo za sad nema nameru da povuče svoju odluku. Premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će carina uvedena Srbiji ostati na snazi sve dok se dve zemlje ne slože o sveobuhvatnom, konačnom sporazumu o međusobnom priznanju.

“Koliko se god ova odluka smatra dnevnom kalkulacijom, planirajte da ona može da ostane na snazi dugo, dugo dok Srbija ne prizna Kosovo, dok se ne postigne sporazum između dve zemlje. Deo je konačnog paketa sporazuma o priznavanju Kosova i Srbije”, izjavio je Haradinaj u četvrtak tokom prve Konvencije kosovskih proizvođača.

Dodao je da carina nije uperena protiv Srba na Kosovu, te je pozvao kosovske institucije da pomognu srpsko stanovništvo na severu i na jugu u snabdevanju.

„Vodimo računa o Srbima na Kosovu. Trebamo da ih snabdevamo i na severu i na jugu. Carina treba da poštuje zakonsko pravo da se lična roba u visini do 175 eura ne ocarinjuje. I ako se Srbi snabdevaju za svoje porodice, ne treba ih ometati na granici“, kazao je on.

Haradinaj je apelovao i na domaće proizvođače da ne poskupljuju proizvode.

Gradonačelnici četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova iz redova Srpske liste u utorak su podneli ostavke zbog ovakvih mera Vlade Kosova dok su građani, na njihov poziv, počeli i da svakodnevno protestuju. Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četvrtak u Beogradu, iz Srpske liste su rekli da ih je Vučić pozvao da nastave sa mirnim, nenasilnim i demokratskim protestima.

„Kao što znate takse koje je Priština uvela mogu slobodno da kažem i narodu koji živi ovde nije uperena protiv Srbije, kao što to neki iz Prištine pokušavaju da nametnu i skrenu temu javnosti, ta taksa je uperena direktno protiv opstanka srpskog naroda na prostoru KiM“, kazao je predsednik Srpske liste i dosadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste koji inače živi južno od Ibra, kazao je da je situacija zbog carine iz dana u dan sve teža, pogotovo u opštinama južno od Ibra. I on je izrazio ubeđenje da su ove mere uvedene protiv srpskog naroda na Kosovu, te je najavio nastavak protesta i severno i južno od Ibra.

Pre sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će da zamoli srpske predstavnike da nastave sa protestima mirnim putem, a da će Srbija da radi sve što može da Evropi i svetu ukaže na štetnost odluke Vlade Kosova koja, kako je dodao, razara i regionalnu stabilnost i mir.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da ovakvim ponašanjem Kosovo i Srbija nastavljaju pregovore ali drugim sredstvima.

Analitičar Petar Miletić smatra da se radi o zauzimanju početnih pozicija u novoj rundi pregovora. „Priština je poslala ROSU na sever i uvela carine od 100 posto na srpske proizvode, a kao odgovor na to predsednici opština i odbornici na severu Kosova podnose ostavke i traže da predsednica Skupštine Srbije raspiše izbore po srpskom sistemu. Ovo gledam kao zauzimanje početnih pozicija u novoj rundi pregovora. Da li će ovo biti održivo podnošenje ostavki ili ne, videćemo kada se bude oglasio onaj koji ih je ohrabrio da takvu odluku donesu. Mislim da su lideri Kosova i Srbije sada već dovoljno alarmirali međunarodnu zajednicu, pre svega EU i SAD da se pozabave ovim problemom, i ja mislim da Vučića i Tačija možemo vrlo brzo ponovo očekivati u Briselu“, kaže Miletić.

U međuvremenu, Federika Mogherini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem pozvala na opozivanje odluke Vlade Kosova o carini, dok je nemačka vlada saopštila da nema ni malo razumevanja za takvu odluku Kosova i pozvala Kosovo da okonča „trgovinski rat“ sa Srbijom.

 

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš