Deset godina od donošenja Ustava Kosova

Na desetu godišnjicu od donošenja Ustava Kosova postavlja se pitanje koliko se najviši pravni akt jedne države poštuje na Kosovu

Deset godina od donošenja Ustava Kosova

Poznavaoci ustavnog prava smatraju da je Ustav Kosova do sada više puta bio prekršen.

Predsednik Kosova Hašim Tači oglasio se povodom desetogodišnjice od donošenja Ustava Kosova na društvenoj mreži Fejsbuk. Tači je napisao da je ovaj dokument vodič za stvaranje i jačanje države.

"Nikada nećemo prestati da radimo na jačanju države, poštujući prava i slobode svakog građanina i garantujući njihovu ravnopravnost pred zakonom", napisao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je ovim dokumentom Kosovo i zvanično postalo nezavisno. Prema rečima ministra pravde Kosova Abeljarda Tahirija Ustav nije samo pravni akt koji određuje politički, ekonomski i društveni poredak.

"On određuje i identitet naroda od istorijske borbe za nezavisnost, pa sve do zajedničke budućnosti svih građana i budućnosti Kosova kao miroljubive zemlje, integrisane u Evropsku uniju i NATO", naveo je Tahiri.

Međutim profesor Ustavnog prava Mazlum Baraliju smatra da su Ustav do sada kršili pojedinci ali i sama država.

"Nažalost Ustav je dosta puta, da ne kažem svakog dana zaobiđen. I to ne samo od strane pravnih i fizičkih lica, nego i od strane same države i njenih relevantnih institucija", istakao je Baraliju.

Bivši član Ustavne komisije, Riza Smaka, smatra da Ustav Kosova nema ko da brani.

"Nema zabeleženog slučaja da je neko odgovarao za to što je prekršio ustav. Samo je jedan slučaj sa bivšim predsednikom koji je navodno pogazio ustav", kazao je Smaka.

Na konferenciji za medije Pokret "Samoopredeljenje" izneo je niz kritika na račun Ustava Kosova.

"Svako gaženje ustava je opasnost po temelje države, a posebno ako su ova kršenja ustava političke prirode i dolaze od strane najviših nosioca funkcija", istakao je Sami Kurtesi.

"Da bi utišali bilo kakav glas građana, još uvek nismo videli nijednu inicijativu od vlada kako bi se u proceduri našao Nacrt zakona o referendumu. Mi kao politički subjekat napravili smo Nacrt ovog zakona i tokom ove nedelje ćemo ga proslediti parlamentu", najavila je Aljbuljena Hadžiju.

Dva meseca nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, 2008. godine Skupština Kosova je 9. aprila ratifikovala Ustav Kosova koji je šest dana kasnije i zvanično stupio na snagu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš