Rekordan broj zaraženih u jednom danu.

Danas na Kosovu 129 novozaraženih koronavirusom, jedan od zaraženih je iz opštine Dragaš

Danas, 15. juna 2020. godine, u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom, testirano je ukupno 385 uzoraka uzetih sa Klinike za zarazne bolesti i praćenje kontakata na terenu.

Danas na Kosovu  129 novozaraženih koronavirusom, jedan od zaraženih je  iz opštine Dragaš
Na SARS-CoV-2 potvrđeno je 129 slučajeva.

Pozitivni slučajevi su iz: opština Priština 46 (prema prebivalištu: 45 slučajeva Priština i 1 slučaj Hajvalija), opština Prizren 18 slučajeva (prema prebivalištu: 15 slučajeva Prizren, 1 slučaj Mazrek, 1 slučaj Reçan i 1 slučaj Romajë), opština Vučitrn 15 slučajeva (prema naselju: 10 slučajeva Vučitrn, 3 slučaja Akraštica, 1 slučaj Begaj i 1 slučaj Maxhunaj), opština Rahovec 9 slučajeva (prema naselju: 8 slučajeva Rahovec i 1 slučaj Ratkoc), opština Peć 8 slučajeva (prema naselju : 7 slučajeva Peći i 1 slučaj Buqan), opština Viti 6 slučajeva (prema prebivalištu: 3 slučaja Skifteraj, 1 slučaj Požaran, 1 slučaj Žiti i 1 slučaj gornje Slatine), opština Đakovica 6 slučajeva (prema prebivalištu: 4 slučaja Rogova , 1 slučaj Đakova i 1 slučaj Meje), opština Lipjan 5 slučajeva (prema prebivalištu: 4 slučaja Lipjan i 1 slučaj Rufc i ri), opština Drenas 3 slučaja (prema prebivalištu: 2 slučaja Sankoc i 1 slučaj Fushticë e poshtme), opština Fushë Kosovë 3 slučaja (prema prebivalištu: 3 slučaja Fushë Kosovë), opština Uroševac 2 slučaja (prema mjestu prebivališta: 1 slučaj Komoglavë i 1 slučaj Uroševac), a u 1 slučaju naselja: Kmetovc-Gjilan, Glloboçicë-Dragaš, Kačanik, Mogillë-Klokot, Mamushë, Miloševo-Obiliq, Likoc-Skenderaj, Maqitevë-Suharekë.

U poslednjoj nedelji pokazali smo pozitivne slučajeve među zaposlenima u organizacijama kao što su: Pošta Kosova, KEK, KEDS, Likovna galerija, bankarske institucije, zdravstvo, agencije, komercijalne kompanije i privatni biznis.

Danas, 14. juna 2020., izliječeno je 10 pacijenata, dok je do danas ukupno izliječen 963 slučaja.

Od 8. februara do 15. lipnja 2020. u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom testirano je 18.915 osoba osumnjičenih na virus SARS-CoV-2, a ukupno 1.615 slučajeva bilo je pozitivno, što je ukupno 33 slučaja. smrti koji su imali i druge pridružene bolesti.

NIPHK već 24 sata kontinuirano kontaktira i nadzire sve kontakte u slučaju, kao i kontaktne kontakte, obvezujući ih na samoizolaciju i potraženje medicinske pomoći ako imaju simptome.
.
Poštovani građani!
Od ublažavanja mera za neke aktivnosti pratili smo nove slučajeve COVID-19, povećavajući rizik od novih epidemija u nekim opštinama Kosova i u institucijama i granama ekonomije, zbog nedostatka udaljenosti i ne nošenjai maske.
S obzirom da u posljednjoj sedmici imamo porast pozitivnih slučajeva koji se po intenzitetu uspoređuju sa sredinom maja i imamo slučajeve radnika javnih i privatnih organizacija, preporučili smo Ministarstvu zdravlja da zatvori sektore u kojima ima pozitivnih slučajeva i svih pozitivnih slučajeva i njihove kontakte treba zadržati u samoizolaciji, dok briga o maskama ostaje OBAVEZNA!
Ovih dana se povećava priliv građana svuda na Kosovu. Ovo je opasno ponašanje i omogućavanje kretanja ne znači nepoštivanje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja održavanjem fizičke udaljenosti i nošenjem maski na javnim mjestima.
Nepažnja nekih građana tokom ovih pokreta i aktivnosti povećava rizik od širenja infekcije dok je virus SARS-COV-2 prisutan i na taj način zdravstveni sistem može biti preopterećen nepredviđenim posljedicama do eksplozije koja može ugroziti život građana. .
Kao posljedica ne nošenja maski od strane vas, dragi građani, ugrožava se vaše zdravlje i zdravlje ostalih građana, a opća epidemiološka situacija koju veliki napor truda timova stručnjaka Nacionalnog instituta još više pogoršava.
Na temelju toga Nacionalni institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja preporučuju da se dosadašnje mjere zaštite strogo pridržavaju prema planu mjera ublažavanja, što znači nastavak daljnje provedbe preporuka.
NIPHK razumije zabrinutost svakog građanina za njegovo zdravstveno stanje kada su pozitivni u SARS CoV-2, ali građani bi trebali ozbiljno shvatiti našu žalbu da strogo provode preporuke i nose maske na mjestima u kojima postoji mnoštvo ljudi. a udaljenost ispod 2 m ne može se održavati.
Apelujemo na građane, poduzeća, gastronomiju, da strogo poštuju fizički razmak, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostora, sprječavajući moguće širenje zaraze i izbjegavajući širenje u zatvorenim prostorima.

 
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš