Dan Evrope obeležen na Kosovu

Dana Evrope, obeležen je na Kosovu uz određene manifestacije, koje su organizovali Kancelarija Evropske unije i neke od kosovskih opština.

Dan Evrope obeležen na Kosovu

Povodom ovog praznika obratili su se kosovski zvaničnici i predstavnici EU na Kosovu, dok analitičari i predstavnici nevladinog sektora ocenjuju da se politika EU prema zemljama Zapadnog Balkana nije menjala, a da se postavljeni uslovi moraju ispuniti.

Povodom Dana Evrope na pešackoj zoni u Prištini postavljeni su mali bungalovi - štandovi nekih od zemlja Evropske unije, koje su priznale nezavisnost Kosova, a njihovi predstavnici prezentovali su svoje države i mogućnosti studiranja u njima. Otvaranju ove manifestacije pristvovale su šefica kancelrije EU na Kosovu Natalija Apostolova i ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj.

"Danas slavimo evropske vrednosti kao što su bezbednost, sigurnost, ljudska prava, dobro školovanje za mlade, rodnu ravnopravnost, transparentno političko delovanje i bezbednost za svakog ko živi u evropskom prostoru. Verujem da su ove vrednosti važne i vama, zato veoma podržavamo Kosovo na njegovom evropskom putu. Želimo da vidimo Kosovo kao deo evropske porodice", rekla je Natalija Apostolova, šefica EU na Kosovu.

"Kosovo ima potrebu za evropskom zajednicom zbog obrazovanja mladih i pristupu što boljih i kvalitetnijih univerziteta, kao i zbog razvoja domaceg biznisa koji mogu da budu konkurenti biznisima u EU. Kosovo ima pravo da koristi sva prava kao i svi ostali u evropskoj zajednici, a takođe  može da pokaže svoje vrednosti Evropi sa mladim generacijma i njihovim potencijalima", istakla je Ahmetaj.

Predstavnici nevladinog sektora smatraju da je spoljna politika Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana konstantna.

"Sve zemlje koje su na Zapadnom Balkanu, kako se trenutno naziva ovaj region, su na tom evropskom putu, prateći te neke stanice i sve su bliže svakim danom. Svi imaju neke uslove, a kako te uslovi ispunjavaju tako će i postati deo EU", kaže Bojan Teofilović, NVO CPT.

Prema mišljenju analitičara Ranđela Nojkića Kosovo i Srbija će u isto vreme postati deo Evropske unije, ostaje samo pitanje kada ce do toga doci.

"Ukoliko uđe Kosvo pre Srbije ili obrnuto to će biti veliki problem, upravo zbog toga što Evropska unija traži od Kosova, koje relano dosta kasni za Srbijom u ispunjenje određenih poglavlja i zahteva. Takođe, ukazuju im da to moraju što pre da ispune. Jedino tako će se otvariti vrata i za Kosovo i za Srbiju", rekao je Nojkić.

U Evropi jedino građani Kosova nemaju mogućnost putovanja bez viza, jer Kosovo još uvek nije ispunilo uslove za dobijanje bezviznog režima koje je EU postavila. A kako bi skrenuli pažnju na to, studenti iz Prištine su ispred zgrade parlamenta izveli performans na kome su držali transparente i koverte sa formularima za dobijanje viz

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš