'Dan D' za Kosovo

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, zakazanoj za sredu, 10 maj, u 10 časova, glasaće se o sudbini vlade, a ukoliko ona opstane, predviđeno je da će premijer Kosova, Isa Mustafa, odmah nakon toga Skupšitni proslediti na ratifikaciju sada već poznati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Noć uoči sednice, predsednik Skupštine je ipak zatražio da se demarkacija nađe pred poslanicima pre odlučivanja o vladi.

'Dan D' za Kosovo

O sudbini vlade raspravlja se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez premijera Ise Mustafe, Demokratska partija Kadri Veseljija, istovremeno i predsedavajućeg Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Ukoliko vlada opstane, premijer Kosova, Mustafa, rekao je da će Skupštini odmah proslediti sporan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom na ratifikaciju.

Od kako je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dveju najvećih partija u zemlji poprilično su napeti.

Mustafa je, očekivano, protiv razrešenja vlade godinu dana pre isteka mandata, a u intervjuu za kosovski javni servis u utorak uveče rekao je i da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je inače Ramazan, mesec posta.

Koalicioni partner, Demokratska partija, još uvek se nije izjasnila po tom pitanju. Ono što je čelnik partije Kadri Veselji u nekoliko navrata ponovio poslednjih dana jeste da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da Vlada nije bila efikasna u odlučivanju.

Opozicija tvrdi da je jasno da lideri obeju partija brinu samo o stolici, nagoveštavajući i da je Veselji zainteresovan za poziciju premijera.

Inače, Veselji je, uoči sednice u utorak uveče, razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija granice sa Crnom Gorom nađe pred Skupštinom u sredu, pre nego što Skupština zaseda o poverenju vladi.

"Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji pre sednice o poverenju vladi, onda se trebaju naći druga rešenja", kazao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske Unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

"Vreme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš