Kosovski mediji

Daka – moguće opšte prebrojavanje glasova; šta je zapravo Daka rekla?

Nakon što su u više navrata ponovno brojani glasovi sa preko 860 glasačkih mesta na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu a zbog uočenih nepravilnosti i žalbi političkih subjekata, predsednica CIK-a, Valjdete Daka (Valdete Daka), najavila je mogućnost „opšteg prebrojavanja glasova“, prenose kosovski mediji.

Daka – moguće opšte prebrojavanje glasova; šta je zapravo Daka rekla?

Konačni rezultati izbora održanih 6. oktobra još uvek nisu poznati, a potvrđivanje ovih rezultata „može potrajati i duže“, tvrdi predsednica CIK-a.

Daka je za RTK navela da do odlaganja može doći zbog žalbi političkih subjekata i kandidata.

„Ne mogu da predvidim, ne mogu da kažem kraj novembra ili početak decembra. Ako ima žalbi može se ponovo ići na prebrojavanje. Mogu da kažem da ovaj oblik žalbi treba da se reguliše kao u drugim zemljama, jer zaista, ovo odugovlačenje je maltretiranje“, rekla je ona.

Daka je, kako prenose kosovski mediji, takođe naglasila da bi moglo doći i do opšteg prebrojavanja glasova, s obzirom na to da postoje žalbe političkih partija i kandidata za poslanike.

Zahteva za ponovno prebrojavanje svih glasova bilo je odmah po objavljivanju prvih preliminarnih rezultata, ali je CIK te zahteve odbio i umesto toga naložio ponovno prebrojavanje glasova sa najpre 314, potom 530 i u još jednom navratu 4 biračkih mesta.

Izjava predsednice CIK-a dolazi nakon druge po redu odluke Vrhovnog suda po žalbi Samoopredeljenja (LVV) da se glasački listići iz dijaspore koji su pristigli sa zakašnjenjem ponovno broje.

Pored toga, panel za žalbe i predstavke (IPŽP), prethodno je odbio zahtev koalicije NISMA-AKR-PD, da se kao nevažeći odbace glasovi pristigli iz Srbije. Postoje najave da će se predstavnici ove koalicije takođe obratiti Vrhovnom sudu, koji donosi konačnu odluku o zahtevima političkih partija.

 

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš