Da li su testovi iz Srbije i Ričard Grenel najveći problemi Kosova u borbi protiv koronavirusa?

Posle jučerašnjeg sastanka, koji je sazvao vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti, povodom borbe koju Priština vodi protiv epidemije kovid-19, javnost na Kosovu nije saznala ništa novo.

Da li su testovi iz Srbije i Ričard Grenel najveći problemi Kosova u borbi protiv koronavirusa?

U sobi za sastanke ostalo je mnogo praznih stolica. Kurti je pozvao lidere svih stranaka, ali razgovor je vodio samo sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, ministrom zdravstva Arbenom Vitijom i poslanikom iz redova DPK Memljijem Krasnićijem. Ostali nisu došli.

U izjavama posle sastanka ispostavilo se da su najveći problemi Kosova u borbi sa koronavirusom testovi koji su stigli kao pomoć iz Srbije i izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

Aljbin Kurti je medijima kratko rekao da će o novim merama protiv epidemije govoriti posle 4. maja, a zatim je izneo tvrdnje da je obaranje njegove vlade državni udar, uz ocenu da je Grenel bio usko uključen u taj proces. Kurti tvrdi da Grenel želi užurbani sporazum Kosova I Srbije koji predviđa razmenu teritorija.

Grenel je ovu tvrdnju odmah nakon toga odbacio i ponovio je da “apsolutno nije bilo govora o razmeni teritorija”,  da o tome niko nije razgovarao u njegovom prisustvu. “To smo rekli mnogo puta", poručio je Grenel u objavi na Tviter nalogu.

Kurti je još jednom ponovio i da se pitanje testova ne bi smelo politizovati i da, ukoliko je to doprinelo promociji Srbije u svetu, krivicu snosi bivša vlada “koja je svojim sporazumima sa Srbijom to omogućila”.

Što se nove vlade tiče Kurti je bio jasan.

"Mi i dalje imamo svoje stanovište nakon izglasavanja nepoverenja, da nakon prolaska pandemije zemlja mora izaći na nove parlamentarne izbore”, zaključio je Kurti.

Poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići koji se za razliku od ostalih odazvao pozivu,  posle sastanka izjavio je da je izneo Kurtiju mnoge greške koje je ovaj načinio, i uputio mu veliku kritiku što je prihvatio testove iz Srbije jer je time po njegovim rečima „za 30 hiljada evra napravio Vučiću svetsku reklamu“. Izrazio je i sumnju da su „testovi stigli iz Kine“ i da je možda bolje da se ti testovi ne koriste.

Predsednica skupštine Vjosa Osmani nakon sastanka novinarima je izjavila da je jedina svrha njenog prisustva bila borba protiv kovid-19 i da je Vitija na sastanku rekao da će na Kosovo stići još 13 hiljada testova, a da ono što je Srbija učinila slanjem pomoći ne briše „njene zločine počinjene u bliskoj prošlosti“.

Sa sastanka nije stigla nijedna poruka koju javnost do sada već nije čula.

A dok se čeka da Hašim Tači povuče poteze koje je najavio da će ove nedelje preduzeti oko sastavljanja nove vlade, sa prištinskih balkona i protekle noći građani su negodovali zbog neozbiljnosti njihovih političkih predstavnika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš