Da li smo bliži prevremenim izborima ili nastavku dijaloga?

Na Kosovu se sve više govori o prevremenim parlamentarnim izborima, pa je za nastavak dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine sve manje interesovanja kod političara. S tim u vezi, nameće se i pitanje, kojem smo od ova dva procesa bliži?

Da li smo bliži prevremenim izborima ili nastavku dijaloga?

Predstavnici vladajuće koalicije na ovo pitanje ne mogu da daju konkretan odgovor, ali ne umanjuju učinak dijaloga.

,,Ne mogu vam tačno odgovoriti do čega će prvo doći. Ono što vam mogu sa sigurnošću reći je da će biti izbora na Kosovu, i da će dialog biti nastavljen. Ono što je od velike važnosti za nas je da izgradimo što bolje standarde za našu državu. Kao najveća partija, bili smo glavni pokretač dialoga sa Beogradom. Samo u ovom trenutku, ne znam do čega će prvo doći”, rekao je za RTK2 Zenun Pajaziti, šef poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova.

Sa druge strane, iz opozicije tvrde da je jasno da će proces dijaloga čekati održavanje prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

,,Smatram da je došlo vreme za izbore. Imamo mogućnost da se vratimo narodu i da ova vlada dobije ocenu koju zaslužuje, i zato su naredni dani od izuzetne važnosti za Kosovo. Što se dialoga tiče, posle izbora, nova vlada treba da pregovara ali u drugom formatu, kao dve suverene države i da se nikome ne dozvoli da se upliće u unutrašnje stvari Kosova”, istakao je Palj Ljekaj, šef poslaničkog kuba Alijansa za budućnost Kosova.

Nezavisni poslanik Šaip Muja smatra da je vlada u ovom trenutku izgubila kompas, te da nije u stanju da se usresredi na ključne prioritete, zbog čega su izbori neophodni.

,,Ali neophodni su nam i razgovori sa Srbijom jer je to susedna država ali je takođe potrebno da se promeni mentalitet političkog establišmenta u Srbiji koji nikako nije u interesu Srba na Kosovu i stabilnosti u regionu. Ne možemo da kažemo u ovom trenutku šta će pre doći, zato što su oba procesa važna“, rekao je Muja za RTK2.

Predstavnici Srba u kosovskom parlamentu smatraju da u ovom trenutku sve ukazuje na to da je izborni proces bliži.

,,Ako gledamo po značaju, jasno je da je dijalog od najvećeg važnosti i da je neophodno da se taj proces nastavi, da se kroz njega rešavaju problemu koji su se nekoliko godina unazad stvarali. Ono što jeste činjenica je da se sve više priča o prevremenim izborima, taj proces ne zavisi od nas, ali ukoliko oni budu bili raspisani mi ćemo za njih biti spremni“, rekao je za RTK2 Slobodan Petrović, potpredsednik Skupštine Kosova.

,,Za srpski narod na Kosovu je veoma važno da se dijalog nastavi ali ako gledamo kakvo je stanje u parlamentu i atmosfera u Prištini sve su veći izgledi da će se pre održati vanredni parlamentarni izbori nego što će se nastaviti proces dijaloga. Postoji puno problema, oni su u zastoju i ne rešavaju se, i ako vlada ne preuzme odgovornost i ne nastavi proces dijaloga siguran sam da će izbori biti raspisani“, rekao je Slavko Simić.

Za analitičara Bedžeta Šalju nastavak dijaloga u ovom trenutku nema smisla jer još uvek nema konkretnih rezultata.

,,Što se izbora tiče ne znam da li će ih biti ali ne vidim da će imati nekakvih promena. I neka buduća garnitura neće moći da utiče na nastavak pregovora sa Srbijom niti će moći da ponudi neka nova rešenja koja nije mogla da ponudi ova koalicija. Srbija koristi dijalog za svoje političke potrebe, i kad se svedu računi, Kosovo ništa nije dobilo od dijaloga“, rekao je Bedžet Šalja.

Dijalog je započet pre više od pet godina u cilju normalizacije odnosa, pre nekoliko nedelja Skupština Kosova je usvojila rezoluciju sa zahtevom za oslobađanje bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je bio u pritvoru u Francuskoj, što je dodatno dovelo do zahlađenja odnosa Beograda i Prištine. 

Do još većeg zastoja u dijalogu bi moglo da dođe i nakon prevremenih parlamentanrih izbora, pošto bi vreme bilo utrošeno na pregovore oko formiranja vlade, posebno ako se zna da je predhodna postizborna kriza trajala čak 180 dana.

 

 

 
 
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš