Da li je stažiranje za nevećinske zajednice put do posla

Visoka stopa nezaposlenosti pogađa celokupno društvo na Kosovu, naročito pripadnike nevećinskih zajednica. Kancelarija za pitanja zajednica je, uz podršku Ambasade Norveške, kreirala program stažiranja kao način da se poveća zaposlenost pripadnika nevećinskih zajednica. Uprkos zakonskom okviru koji propisuje najmanje 10% u javnim institucijama, taj procenat još uvek nije dostignut.

Da li je stažiranje za nevećinske zajednice put do posla

Kancelarija za pitanja zajednica treći put realizuje program stažiranja u javnim institucijama na Kosovu. Ovim programom pripadnicima nevećinskih zajednica će biti omogćeno da steknu profesionalno radno iskustvo u cilju lakšeg zapošljavanja.

Abasador Norveške na Kosovu Per Strand Sjastad istakao je  da je jedan od glavnih zadataka svakog društva obrazovanje i osposobljavanje mladih te da stoga njegova zemlja rado podržava ovaj program Kancelarije za zajednice, jer su kako je rekao, mladi budućnost i stub napretka jednog društva.

"Jedan od najvažnijih zadataka u bilo kom društvu je obrazovanje i obuka mladih ljudi. Ovo je ključ za zapošljavanje, napredak i jaku ekonomiju.To je slučaj na Kosovu, kao i u Norveškoj. Obuka vezana za posao veoma je važna za malde ljude koji se tek uključuju u posao. Postoje različiti načini da se stiče iskustvo, jedan od njih je da se sprovede program stažiranja, kao što je ovaj program. Ovo je praksa u većini zemalja. Ovaj program obuhvata obuku, integraciju i zapošljavanje mladih'', rekao je ambasador Norveške na Kosovu.

Po Zakonu Kosova, 10 odsto radnih mesta u javnim institucijama je predviđeno za pripadnike nevećinskih zajednica. Međutim, ovaj zakon se ne sprovodi u potpunosti.

"Procenat je danas negde oko 4 procenata.Upravo ovaj program koji je pokrenut od strane Kancelarije za pitanje zajednica i uz podršku Norveške ambasade može da pomogne u rešavanju ovog pitanja.Naravno da je uvek najlakše naći izgovor, pogotovo kada nešto ne želite da uradite.Oni koji danas traže izgovor čine loše čitavom društvu.Ne želimo da budemo drušvo izgovora, želimo da  budemo društvo u kome će se pre svega vladavina prava , ali i osnovna ljudska prava poštovati'', izjavio je Dalibor Jevtić, zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci.

"Ovo je treći ciklus stažiranja, neki od stažista su nastavili svoje karijere i postali gradonačelnici, a neki od njih su u diplomatiji. Učešće manjina na Kosovu je manje od 6% u centralnim institucijama i manje od 2,2% u lokalnim, to je nešto na čemu moramo raditi. Kao kancelarija identifikovali smo taj problem i otvorenim pozivom za projekte zatražili smo pomoć od Ambasade Norveške'', kaže Ivan Milojević, direktor Kancelarije za pitanja zajednica.

"Taj procenat koji je određen Zakonom treba da bude realizovan. Moramo imati pripremljene mlade ljude za te poslove. Tu mogućnost pruža ovaj projekat. Stažisti svojim znanjem treba da pokažu da su spremni da odgovore određenim zadacima", rekao je Mahir Jagdžilar, ministar javne administracije.

"Svakako je potrebno da se ispuni ta kvota koja pripada nevećinskim narodima, tako ćemo lakše funkcionisati, lakše se boriti za naša prava koja su nam preko potrebna, pogotovo sada, u ovoj situaciji", izjavio je Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice.

"Nije lako funkcionisati u multietničkoj državi, treba znati jezike, treba poznavati način funkcionisanja institucija i zakone. Mogu reći da to zaista nije lako'', kaže Duda Balje, član parlamenta.

Stažisti imaju samo reči hvale za ovakav projekat, koji će im, veruju, pomoći u pronalaženju posla.

"Ovaj šestomesečni program mi je pomogao da napredujem i postanem nezavisna u budućnosti. Po profesiji sam aplikacioni developer, ništa zajedničko sa poslovima koji se obavljaju u institucijama, naučila sam puno stvari koje su mi omogućile da napredujem da razumem bolje zajednicu i da izgradimo bolju budućnost", rekla je Veronika Pasjaka, turska zajednica.

"Ovaj program je mnogima od nas promenio život nabolje i ulio nam nadu da možemo da opstanemo ovde i da svoju karijeru unapredimo i gradimo na prostoru gde smo i odrasli", kazao je Predrag Ristić, srpska zajednica.

U sve tri grupe stažiranja, 2014., 2015. i 2018. godine, 250 studenata i diplomaca obavljalo je ili još uvek obavlja šestomesečnu praksu u nekoj od institucija. Pored javnih institucija, stažisti su radno iskustvo sticali i u nevladinim organizacijama i medijima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš