Crven jarac po košari skače: Thank you USA

Došao je mart mesec, hladna zima je po svemu sudeći prošla pa je možda pravo vreme da se podsetimo izjava koje su obeležili praznični i postpraznični period za nama. Dok su građani praznovali, bili na raspustima, zimskim odmorima, oni odgovorniji su pratili svakodnevna dešavanja i reagovali.

Crven jarac po košari skače: Thank you USA

Zahvaljući tome, na osnovu njihovih izjava, možemo da se podsetimo onih dešavanja koja su obeležila dva zimska meseca za nama. I dalje su takse tema koja zauzima najviše prostora, s tim što je insistiranje SAD na ukidanje istih, podelilo kosovsku javnost i dovelo do novog momenta u kosovsko-američkim odnosima. Poslanika u Skupštini Kosova, Miljaim Zeka, i ovog puta bio je najkreativni u pokušaju da ilustruje sadržinu svojih misli. 

“Ako bi mi Amerikanci rekli da ne spavam sa svojom ženom tri dana, neću spavati tri meseca jer su nam oni pomogli da Kosovo postane nezavisno“, izjavio je gorepomenuti Zeka, pokušavajući da objasni da je, iako se ne slaže sa američkim stavom o ukidanju taksi, spreman da prihvati savet, zbog američkih zasluga u ostvarenju kosovske nezavisnosti.

„Hvala vam na prijateljstvu!“, ruski predsednika Vladimir Putin kratko se obratio velikom broju građana koji su se okupili u srpskoj prestonici kako bi ga dočekali.

„Taksa se ne uklanja na suvo“, objašnjava kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima, Špend Ahemti.

„Može da se desi da nam jedan deo, neću da kažem uzmu, ali da bude dogovor, da jedan deo pripadne Albancima, a da ovaj drugi deo pripadne Srbima, i to stoji u horoskopu“, da će doći do „razdvajanja teritorije Kosova“, jasno je astrološkinji Bosiljki Veselinović, koja „vidi“ da je taj put, „apsolutno trasiran“.

„Desetak građana Кosovske Mitrovice instruisani od strane Đilasa, Jeremića i Rade Trajković, podržani sa dvadesetak građana opština van Кosova i Metohije, sakrivajući antisrpske namere iza tragičnog ubistva Olivera Ivanovića, nije uspelo u nameri da Albancima uveliča proslavu jednostrano, protivpravno proglašene nezavisnosti tzv Кosova“,  opis je protesta 1 od 5 miliona održanih i u Kosovskoj Mitrovici u saopštenju Srpske liste.

„Kada Srbi nešto organizuju ROSU upada“, objasnio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković kako razlikovati protest koji organizuju Srbi od protesta koji organizuje srpska opozicija na Kosovu i Metohiji,

„Kosovo je maligni problem koji zadire u pore srpskog društva i metastazira sve elemente koji čine život životom“, politički analitičar Nebojša Krstić govori o problemu Kosova u emisiji „Borba do poslednjeg Srbina na Kosovu“.

„Gde je Jelena Milić u Prištini“, pita se Jelena Milić, direktorka Centra za evro-atlantske studije.

„Imate situaciju da naša pšenica ide u Hrvatsku, iz Hrvatske se ta pšenica transportuje kao hrvatska pšenica i prodaje na Kosovu. Deo robe ide tako što se, recimo, prodaje privredniku u Makedoniji, a on je onda reeksportuje i plasira na Kosovu“, objasnio je ministar turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kako se „raznim kanalima“ srpska roba i pored uvedenih taksi pojavljuje na kosovskom tržištu.

„Srpske robe ima na kosovskom tržištu zato što je niko ne kupuje“, drugačijeg je mišljenja njegov kolega, kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja, koji smatra da je drug razlog uzrok pojave o kojoj Ljajić priča.

„Sada je na građanima da se opredele za domaće proizvode. Kupi domaći proizvod, izaberi zastavu države Kosovo!” promocija ekonomskog nacionalizma Kluba kosovskih proizvođača.

„Sempre je bolji od Plazme“, presudio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u aktuelnoj borbi čiji keks je bolji, kosovski ili srpski.

„Ljudi, da se razumemo, ako neko napadne Srbe na Severu Kosova, mi to moramo vojno da branimo. Nemoj da ga branimo molebanom“, diplomatski objašnjava prvi čovek srpske diplomatije, Ivica Dačić eventualni scenario napada na Srbe na Severu.

„Hajde da se svi okupimo protiv Srbije, da ostavimo Srbiju samu“, pozvao je Makedoniju i Crnu Goru predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji na „okupljanje protiv Srbije“, iako nije objasnio značenje istog. 

„Plan Srbije je da dođe do mosta na Ibru, ali ja vam garantujem da ako se dotakne Mitrovica, biće neviđenog rata“, još jedna „mirnodopska“ izjava, ovog puta gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija, inicijatora plana o ujedinjenju dve Mitrovice.

„Mi nikada nismo i nećemo pretiti nikome, ali ako neko dirne u naše domove, u našu severnu Kosovsku Mitrovicu, onda će dobiti i adekvatan odgovor“,  „pomirljivim“ tonom odgovara gradonačelnik u ostavci Severne Mitrovice, Goran Rakić.

„Srpska lista naravno nije mogla da iskoristi one mehanizme zato što se nije išlo kroz ustavne mehanizme, već kroz promene zakona a i sama žalba Ustavnom sudu ne bi dala nikakve rezultate zato što smo mi u prošlosti bili svedoci, počev od zakona o Trepči nekih drugih, pa preko drugih pitanja gde prosto nismo imali pozitivnih odgovora sa te instance“, još jedno objašnjenje zašto Srpska lista nije uložila žalbu na zakone o transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova, naime kako ministar u ostavci u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže, i da su je uložili „ne bi dala nikakve rezultate“.

„Da, istina je da je Suljejman Seljimi imenovan za savetnika premijera,“ portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši potvrđuje vest da je Seljimi, osuđeni ratni zločinac koji i dalje izdržava šestogodinju kaznu zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, iako se trenutno nalazi na uslovnom otpustu, postavljen za političkog savetnika kosovskog premijera.

„Ja naredio da ubiju Olivera?! Sram vas bilo! Bednici jedni i ološu najgori! Sram vas bilo!“ govori predsednik građana Srbije, Aleksandar Vučić.

„Odgovor Tužilaštva za organizovani kriminal u čijem se prilogu nalazila dokumentacija čiju kopiju tražite, prosledili smo Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini. Kopiju navedene dokumentacije ne posedujemo“, objašnjenje Ministarstva pravde kako je izveštaj o ubistvu Olivera Ivanovića poslat Prištini, te da kopija izveštaja nije napravljena.

„Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose“, „prajateljski“ savet američke ambasade u Prištini kosovskim zvaničnicima.

„Ako Srbija nastavi da narušava teritorijalni integritet Kosova mi nećemo ukinuti takse i nastavićemo da drugim kreativnim idejama koje imamo, bili biste iznenađeni koje su to ideje,“ tabloidno je najavio nove mere zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, ipak do njihovog uvođenja još uvek nije došlo.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš