Čolaku: Dobićemo preporuku početkom 2016. godine

Početkom naredne godine Kosovo će dobiti preporuku Evropske komisije o ukidanju viza, uveren je Bekim Čolaku, ministar evropskih integracija. On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je izveštaj EK pozitivan, da je od 95 kriterijuma u potpunosti ispunjeno 87, a samo 8 nije i to delimično.

Čolaku: Dobićemo preporuku početkom 2016. godine

Izveštaj o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, predstavnici Evropske Komisije ocenili su pozitivno, a sada se očekuje preduzimanje narednih koraka, istakao je ministar evropskih integracija i dodao da je to veliko dostignuće, ali i poklon pred praznike građanima Kosova,.

„Ja sada mirno čekam stručnjake iz Evropske Komisije koji će doći da se uvere da smo kriterijume ispunili 100%. Kada se budu uverili da je sve ispunjeno, siguran sam da će bez kašnjenja poslati pozitivnu preporuku. O konkretnom datumu ne mogu da govorim, ali sam uveren da će se ovo pitanje rešiti početkom naredne godine“, rekao je Čolaku.
 
Čolaku napominje da će ilegalna migracija stanovništva biti izazov i posle dobijanja vizne liberalizacije iz razloga što su mnogi zloupotrebili poverenje i nakon što su otišli sa Kosova nisu ispoštovali rok zadržavanja u zemljama Evropske unije. On poručuje građanima Kosova da ne postoji šansa za dobijanje azila.
 
„Imamo sporazum sa svim zemljama u kojima je zabeležen veći priliv migranata, takođe imali smo kampanju podizanja svesti zajedno sa predsednicom i drugim institucijama kako bi ukazali našim građanima da je mogućnost za dobijanje azila u bilo kojoj zemlji EU 0. Siguran sam da naši građani znaju da je migracija gubljenje vremena i novca i da će uskoro moći da putuju gde god žele, ali uvek poštujući pravila zone šengena“, kazao je ministar.
 
Nakon upozorenja Evropske komisije da bi novi talas ilegalnih migranata sa Kosova, poput onog koji se desio početkom godine, mogao da ugrozi proces vizne liberalizacije, čak i da kosovske institucije ispune sve kriterijume, iz Ministarstva evropskih integracija su poručili da je trenutno najbitnije da se nastavi sa informativnom kampanjom, kako bi građanima bilo jasnije koja su prava i obaveze kretanje bez vize u šengen zoni i da nema razloga za pesimizam.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš