Ćitaku: UN više ne upravljaju Kosovom

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku izjavila je u sedištu Ujedinjenih nacija u Nju Jorku da je Kosovo od 2008. godine nezavisna država koju priznaje većina država sveta, zbog čega UN više ne upravljaju Kosovom.

Ćitaku: UN više ne upravljaju Kosovom

"Svetska organizacija je podržala napore za izgradnju mira i stabilnosti na Kosovu, ali mi je neprijatno da Savet bezbednosti UN svaka tri meseca raspravlja o Kosovu, u vreme kada je suočen sa mnogo većim izazovima", rekla je Čitaku na sednici Saveta bezbednosti.  

"Nalazimo se u paralelnom svetu, u kojem Srbija tvrdi da kosovska država ne samo da ne postoji, već je i prekršila međunarodne zakone. U stvarnom svetu je Kosovo suverena država, koja nije prekršila međunarodno pravo, što je, na zahtev Srbije, potvrdio i Međunarodni sud pravde u Hagu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Kosovo želi pravdu za sve, jer je to jedini način da se doprinese miru porodica žrtava nasilja.

"Srbija nije pokazala spremnost da progoni ratne zločince. O tome govori podatak da, uprkos silovanju 20.000 žena i ubistvu više od 1.000 dece na Kosovu, niko za to nije optužen u Srbiji, jer država krije podatke", izjavila je Čitaku.

Ona je rekla da Priština nije zadovoljna dinamikom sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom, postignutim u briselskom dijalogu.

"Proces normalizacije odnosa se ne završava u Briselu, već je važna njegova primena u Srbiji i na Kosovu", izjavila je Čitaku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš