Čitaku: Srbija treba da se izvini za zločine na Kosovu

Kosovski ambasador u Americi, Vlora Čitaku, na sednici Saveta bezbednosti govorila je o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Čitaku: Srbija treba da se izvini za zločine na Kosovu

"Dok je na Kosovu osuđen Srbin za ratne zločine i koji je dobio vrlo malo kaznu, to je u Srbiji izazvalo jake reakcije, što je neshvatljivo. Takođe, srpskog generala Lazarevića, koji je odležao 14 godina zatvora za zločine počinjene na Kosovu, Srbija je dočekale kao heroja i organizovala državni prijem," rekla je Čitaku.

Čitaku je rekla potom da je na Kosovu 20 hiljada žrtava seksualnog nasilja koje još uvek pate od ove vrste nasilja koje su nad njima izvršile srpske snage.

"Žrtve silovanja nisu uključene u rezoluciju UN. Želimo pravdu i želimo da vidimo krivce iza rešetaka," rekla je Čitaku.

Ona je kasnije okrivila Srbiju da, kako ona smatra, svaki put pokušava da izbegne raspravu o ovoj istini.

Čitaku je dodala da kosovske manjine uživaju veća prava, za razliku od Srbije, gde se Albanci u Bujanovcu i Medveđi suočavaju sa problemima.

Dodala je da je situacija drugačija nego što Srbija pokušava na Savetu bezbednosti da predstavi na svaka tri meseca čitanjem policijskih izveštaja.

Čitaku je tražila od Srbije da se izvini za svo zlo i patnje koje je prouzrokovala na Kosovu.

Ona je ponovo podsetila Srbiju da je Kosovo nezavisna i suverena država i da se to neće promeniti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš