Čekajući liberalizaciju viza: Mladi Kosova razočarani odlukom EU

Čekajući liberalizaciju viza: Mladi Kosova razočarani odlukom EU

Bekim Bislimi, Arton Konushevci (priredila A. Z.)

Kosovo ni ovog decembra nije dobilo sigurno, zeleno svetlo da će čekanju u red za vize doći kraj. Evropski zvaničnici rekli su da preostaje još osam, od 95 kriterijuma da se ispune. Tako nešto posebno ljuti mlade koji se osećaju izolovanim.

Arben Dedaj iz Prištine kaže da je razočaravajuće što liberalizacija viza još uvek nije osigurana, te dodaje da ovakva situacija sada već postaje monotonija.

"Ovo je izolacija, ali, sada smo se već navikli na to. Sve nam jedno, sa ili bez viza. Umorni smo od toga", kaže on.

Mendim Mehmeti, student prava, ocenjuje da su vize u velikoj meri sprečili mlade da putuju, studiraju ili rade u zemljama EU.

"Loše je, odustajemo od studija, od rada. Imamo i rođake koje nismo u stanju posetiti", kaže on.

Vigan Mehmeti, takođe student prava, kaže da nemogućnost da se putuje mladima uskraćuje i iskustvo.

"Loše je što su nam odložili liberalizaciju. Trebalo je na vreme obaviti obaveze, ali ako se situacija ne popravi, i ukoliko se stanje u zemlji ne popravi, neće biti liberalizacije", smatra on.

Ipak, pojedini mladi smatraju da i kada bi se ukinuo vizni režim, to ne bi puno promenilo stvari.

Betim Ndrecaj je završio ekonomiju i želja mu je da poseti Švajcarsku.

"Ali, i da imam vizu, nemam novca za putovanja", kaže on.

Enđel Hamiti, student političkih nauka, kaže da mladi pre svega treba i da shvate šta podrazumeva liberalizacija.

"Tri meseca može da se putuje, ali bez prava na rad ili studije, koliko ja znam. Tako da, to omogućava samo posetu zemljama Evrope... Ali, i to je olakšavajuće, samo kako bi izbegli procedure u ambasadama", kaže on.

Evropski komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos,izrazio je uverenje da će Kosovo uskoro biti u poziciji da ispuni sve preostale zahteve, kako bi komisija predložila ukidanje viznog režima.

Izveštaj Evropske komisije navodi četiri ključna prioriteta na koja se Kosovo mora fokusirati u preostalom periodu dijaloga o viznoj liberalizaciji: prebacivanje značajnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine; izgradnja kapaciteta u smislu doslednih istraga, sudskih presuda i konfiskacija u slučajevima teškog organizovanog kriminala i korupcije; osiguravanje operativne nezavisnosti Revizorskog tela za javne nabavke i Regulatorne komisije za javne nabavke; i jasne naznake da je zakonodavstvo o promenama sprovedeno u delo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš