Carine za Srbiju ili Srbe?

Vlada Kosova odbacila je kao lažne tvrdnje da je mera od 100 odsto carine na uvoz robe iz Srbije usmerena protiv srpskih građana na Kosovu, a nakon što su srpski predstavnici sa Kosova u četvrtak u Beogradu izjavili da je odluka o carini uperena protiv opstanka srpskog naroda na Kosovu.

Carine za Srbiju ili Srbe?

Građani Severne Mitrovice, ovoga puta lekari, i u petak su protestvovali protiv odluke Vlade Kosova o uvođenju carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije. Na protestu su rekli kako je "Priština uzela najpotrebnije i najosnovnije, a to su hrana i lekovi".

Građani i poduzetnici na severu Kosova, međutim, kažu da stanje za sada nije alarmantno.

Dragan Nedeljković, preduzetnik iz Zvečana, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je njegova veleprodaja za sada solidno snabdevena, ali dodaje da se zalihe smanjuju. Navodi da roba nije poskupela, te da su cene korigovane za mleko, brašno i još neke artikle, nakon prvobitno uvećanih taksi od 10 odsto.

"Ukoliko se stvarno nastavi sa ovim, kako oni obećavaju, onda će sigurno i biti problema, biće nestašica, jer, normalno, ponestaju rezerve. To će se jednog dana i potrošiti i onda ćemo biti u problemu sigurno", ističe, navodeći da robnih rezervi ima do polovine ili kraja decembra.

Mitrovčani se nadaju da će Priština povući svoju odluku, a starijim građanima najviše nedostaju novine.

"Bez njih ne mogu da spavam. Ponekad iz Kragujevca pošalju mi autobusom, i snalazim se nekako", kaže Miljan Jakšić iz Severne Mitrovice.

Njegov sugrađanin Miroslav kaže da stanje još uvek nije alarmantno, ali očekuje da će Priština ukinuti odluku o taksama od 100 odsto.

"Šta da radimo, moramo da se snalazimo nekako. Za sada ima, ali da ne bude gore samo, još je okej, što kažu."

"Da se vrati na normalu kako je bilo i ranije, da bi mogao narod slobodno da se kreće, da trguje. Ako ne bude šta ćemo, moraćemo, ostajemo ovde i snalazićemo se", kaže Miroslav.

U međuvremenu, Vlada Kosova je saopštila da su lažne i neprihvatljive tvrdnje da je mera od 100 odsto carine na uvoz robe iz Srbije usmerena protiv srpskih građana na Kosovu, te dodaje da je takva odluka posledica dugotrajnih prepreka koje je Srbija postavljala Kosovu.

Vlada je takođe informisala da se u skladu sa kosovskim zakonima od ovih zaštitnih mera izuzimaju sve donacije, kao na primer one Crkvi i verskim objektima, roba koja se finansira iz sredstava donacija od strane vlada ili vladinih organizacija koje deluju van ili unutar Kosova, a namenjene za humanitarne projekte, lična roba koja je u ličnom prtljagu putnika u vrednosti do 175 eura, pod uslovom da nije namenjena za trgovinu, što važi za sve bez obzira na nacionalnost ili državljanstvo.

Bivši direktor Carine Kosova Naim Hurugljica, međutim, objašnjava da na osnovu zakona uvezeni proizvodi mogu da budu različiti i ne postoji neki određeni vremenski period za korišćenje te mogućnosti.

"To zavisi od procene carinara. Ukoliko jedan građanin pokuša da 20 puta dnevno pređe granicu sa robom u vrednosti do 175 eura, onda će to probuditi sumnju da se radi o trgovini ili nečem drugom", kazao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je u četvrtak da odluka o carini neće biti ukinuta sve dok Srbija ne prizna Kosovo ili dok se ne postigne sporazum o recipročnom priznanju.

U međuvremenu, evropski komesar za proširenje Johanes Han, posetiće 3. decembra Kosovo povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju carine na robu iz Srbije i BiH. On će se sastati sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Kadrijom Veseljijem i premijerom Ramušom Haradinajem. Kako je preneto, on će ponoviti stav EU o povlačenju te odluke.

 

 
 

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš