Brisel i Tači oštro reagovali na blokade puteva na Kosovu

Povodom najave političara Srpske napredne stranke da će održati predizborne skupove za predsedničke izbore i na Kosovu, na nekoliko lokacija osvanule su blokade puteva, koje su ubrzo sklonjene.

Brisel i Tači oštro reagovali na blokade puteva na Kosovu

Baki Keljani, portparol policije Kosova, potvrdio je da su svi putevi otvoreni, a da je blokada magistralnih puteva prekinuta pošto su građani saznali da predsednički kandidat Aleksandar Vučić ipak neće posetiti Kosovo.

Policija Kosova je saopštila da je nekoliko grupa građana u jutarnjim satima na pet - šest lokacija vozilima blokirala puteve i time privremeno prekinula saobraćaj u znak protesta održavanja predsedničkih izbora Srbije na Kosovu i protiv predizborne kampanje zvaničnika te države na Kosovu. Zbog toga, nekoliko autobusa u kojima su bili Srbi, koji su krenuli za Leposavić na predizborni skup vratili su se nazad, a nekoliko je nastavilo svoj put.

Blokada je trajala oko dva sata.

Okupljeni građani su tokom protesta izložili kosovsku i albansku zastavu, kao i natpise 'Vučiću ostavi nas na miru', 'Gradimo Kosovo zajedno' i 'Vi pripadate ovoj zemlji, ne Vučić'", upućenim srpskom zajednici.

Ljirija Podrimaj, portparolka policije u Đakovici, saopštila je za Radio Slobodna Evropa da je policija u Orahovcu naišla na četiri vozila sa 15 građana koji su u blizini Velike Hoče, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, izašli da izraze nezadovoljstvo povodom kampanje srpskih zvaničnika. Ona je dodala da nije bilo blokade puta i da se sve završilo do 10 časova.

Građani su protestvovali istim povodom i na magistrali Priština – Mitrovica, kao i na magistrali Gnjilane – Priština.

Policija je takođe saopštila da je protesta bilo u mestu Padalište, opština Istok, gde su oko 25 građana sa tri vozila od 8:00 – 10:40 blokirali put.

Policija je naglasila da se protest završio mirno i da nije zabeležen ni jedan incident.

Povodom blokade puteva oglasio se predsednik Kosova, Hašim Tači, navodeći da je takvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo, jer su "sloboda kretanja, sloboda okupljanja i slobodno političko razmišljanje garantovani Ustavom i zakonima Kosova".

“To važi za svakog građanina Kosova i nikome neće biti dopušteno da ugrozi ta prava, bez obzira na razlike i uverenja”, napisao je Tači na Facebooku.

“Blokada puteva unutar Kosova je blokada puteva Kosova u svetu… Od takve logike blokade puteva, koja se desila danas, najviše imaju korist oni koji ne žele dobro našoj zemlji”, dodao je Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš