Visoki predstavnik Evropske unije

Borelj: Optimista sam u vezi s dogovorom Beograda i Prištine o tablicama

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj (Josep Borrell), u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je da je optimista da će Beograd i Priština, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama.

Borelj: Optimista sam u vezi s dogovorom Beograda i Prištine o tablicama

Borelj je rekao da je pitanje registarskih tablica teže od pitanja ličnih karata, o čemu su kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, postigli dogovor u subotu, 27. avgusta.

On je rekao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva meseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

„Rešili smo problem ličnih karata i recimo pasoša, slobodnog kretanja ljudi. Tablice je teže rešiti, jer, tu nije reč samo o kretanju nekoga, to je imovina koja se može prodati i kupiti. Ali ja sam optimista. Mislim da će za nekoliko nedelja, a do tada ćemo imati dvomesečni period, to nije nešto što će se desiti sutra. A Kurti je prihvatio proces od oko dva meseca kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost“, kazao je Borelj.

Ukazao je na to da u njegovoj ulozi mora da pokuša da razume pozicije Beograda i Prištine.

Na pitanje, da li je za njega glavni put i dalje statusno neutralna registarska tablica, šef evropske diplomatije je rekao da se zalaže za rešenje koje obe strane mogu da prihvate.

Upitan – mslite li da oni to mogu da prihvate, kratko je odgovorio sa – ‘videćemo’.

Podsetimo, upravo je Borelj u subotu potvrdio da je sačinjen sporazum o dokumetima, a nakon bezuspešnog sastanka u sklopu dijaloga na najvišem nivou 18. avgusta i prošlonedeljnog boravka izaslanika SAD i EU u Prištini, severnom delu Mitrovice i Beogradu.

„U dijalogu kojim posreduje EU, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak onima koji poseduju kosovske lične karte i Kosovo se složilo da ne uvodi ista (dokumenta) za one koji poseduju srpske lične karte“, poručio je šef evropske diplomatije na Tviteru.

Precizirao je da će Srbi sa Kosova, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte, te je čestitao Kurtiju i Vučiću na odluci.

Međutim, za sada ne postoji novi dogovor o registarskim tablicama. Iz Prištine nastavljaju da najavljuju da se od 1. septembra kreće sa preregistracijom i da neće biti novih odlaganja, te da rok teče u naredna dva meseca. Sa druge strane, iz Beograda se protive ovoj odluci, dok je Vučić ujedno kazao da oko tablica „ne možemo čak ni da pregovaramo“, te da je „gotovo sasvim sigurno da tu neće biti nikakvog pomaka“.

Borelj je i u nedelju govorio o tablicama kada je takođe izrazio uverenje da će ovo pitanje biti rešeno.

„Problem sa registarskim tablicama još uvek čeka da se reši, ali mislim da ćemo uspeti da ga rešimo“, kazao je evropski šef diplomatije u intervjuu za austrijsku televiziju ORF.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš