Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozep Borel, boravi danas na Kosovu. On će se u podne sastati sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a zatim i sa liderima parlamentarnih političkih stranaka.

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Neposredno pre dolaska u Prištinu Borel je poručio da se raduje svojoj prvoj zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu i oživljavanju dijaloga između Beograda i Prištine.

„Radujem se svojoj prvoj zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu koja pokazuje našu posvećenost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti i bezbednosti i prosperitetu. Zapadni Balkan će biti moj lični prioritet tokom mog mandata“, poručio je Borel, navodeći da je upravo zbog svoje „lične odluke da se pokrene dijalog pod okriljem EU“, odlučio da u ovom regionu prvo poseti Beograd i Prištinu.

Šefica Kancelarije EU na Kosovo, Natalija Apostolova, pozdravila je posetu ovog visokog zvaničnika EU.

„Dobrodošao na Kosovo, prvi put je uvek posebno“, poručila je Apostolova na Tviteru.

Borel će posetiti i Termoelektranu Kosovo B u Obiliću, kako bi inaugurisao radove finansirane od strane Evropske unije.

Kasnije tokom dana, posetiće i Prizren.

Borel će sutra biti u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Žosep Borel preuzeo je dužnost visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost od Federike Mogerini još krajem novembra.

Inače, on je još prilikom imenovanja na čelo evropske diplomatije obećao da će poseban fokus posvetiti dijalogu između Beograda i Prištine, a potom i najavio posetu Beogradu i Prištini.

Njegovoj poseti prethodili su odvojeni razgovori sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem o najnovijem razvoju na Kosovu i u Srbiji i važnosti rada na obnavljanju pregovora Beograda i Prištine.

Samo pre nedelju dana Beograd i Prištinu posetio je i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, kada su i najavljeni razgovori za otvaranje železničke linije na relaciji Beograd-Priština. Nedelju dana pre toga, u Berlinu je ujedno postignut dogovor o osnivanju direktne avionske linije između Beograda i Prištine. U oba slučaja EU nije uključena, a u pregovorima posreduje američki ambasador Ričard Grenel.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš