Bivši komadant Kfora Rajnhart: Tači je uz američku podršku dospeo na vrh kosovske političke scene

Bivši nemački komadant Kfora na Kosovu Klaus Rajnhart napisao je u svojoj knjizi „Beleške“ da je aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači dospeo na vrh političke scene Kosova, iako iza sebe nije imao političku stranku, ali jeste podršku Amerike, prenosi Koha.

Bivši komadant Kfora Rajnhart: Tači je uz američku podršku dospeo na vrh kosovske političke scene

On podseća da je Tači postigao svoj uspon na političkoj sceni početkom 1999. godine, tokom mirovnih pregovora u Rambujeu.

 "Takođe, privukao je pažnju američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, kojoj se dopao i koja se od tog trenutka oslanjala na njega kao političku silu koja dolazi na Kosovo“.

Dok govori o susretu sa Tačijem, razgovorima sa njim i svojoj prošlosti, Rajnhart piše da su razgovori bili prilično dobri.

„Približavamo se razgovoru. Tači razgovara sa mnom o svojoj mladosti u dolini Drenice. Početkom 1990-ih započeo je studije u Prištini. Postao je studentski vođa i sa nekim prijateljima osnovao oružani studentski pokret koji je postao preteča OVK. Za vreme Miloševića bio je osuđen na 10 godina zatvora, ali uspeo je da pobegne u Švajcarsku na vreme da nastavi studije“, napisao je u svom delu Rajnhart.

On dalje navodi da je bilo reči o pokretanju razgovora o statusu Kosova i budućnosti.

"Počinjemo da pričamo o statusu Kosova. Razjasnito sam da međunarodna zajednica neće prihvatiti nezavisno i čisto albansko Kosovo. Tači govori o multietničkoj budućnosti Kosova, obećavajući mi da preostali Srbi na Kosovu neće biti proterani. Podvlačim da se finansijska pomoć može pružiti samo mirnim suživotom, koji je Tači u potpunosti prihvatio", podseća Rajnhart na razgovor sa Tačijem

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš