Bez transparentnosti troškova u predizbornoj kampanji

Nevladina organizacija “Demokratija Plus” organizovala je okrugli sto na temu “Transparentnost troškova političkih partija: kada ćemo imati objavljene izveštaje”, na kojem je zaključeno da se netransparentnost troškova političkih partija negativno odražava na demokratski proces.

Bez transparentnosti troškova u predizbornoj kampanji

Iz nevladine organizacije “Demokratija plus” upozorili su da još uvek nisu sve stranke podnele izveštaj o utrošenom novcu u izbornoj kampanji na vanrednim parlamentarnim izborima. Iz Međunarodne fondacije za izborne sisteme upozoravaju da nadležni organi moraju sankcionisati sve političke subjekte koji su nenamenski trošili javna sredstva.

“Moramo da poštujemo zakon i želimo da političke stranke prihvate i primenjuju pravila. Neophodno je da nadležni organ ima jasan mandat i određeni kapacitet. On mora biti u stanju da beleži povrede propisa i da ima nadležnost u primeni efikasnih sankcija. Nadležni organ mora biti politički nezavisan u sprovođenju postojećeg zakona", rekao je Nermin Nišić iz Međunarodne fondacije za izborne sisteme. 

Nedostatak transparentnosti u finansiraniranju političkih stranka ruši ugled samog izbornog procesa, naglašavaju iz Britanske fondacije na Kosovu.

“Jedan od razloga zbog kojih je važna primena zakona u ovoj oblasti, zajedno sa adekvatnim sankcijama je da se na taj način obezbeđuju fer uslovi za sve političke stranke koje učestvuju na izborima. Ako partija ima tajne izvore finansiranja, ili zloupotrebi sredstva, reč je o povredi prava i nelojalnoj konkurenciji. Transparentnost u trošenju novca je najefikasnije sredstvo u borbi protiv korupcije",kazao je Fitim Muljoli, član Britanska fondacije na Kosovu.

Predstavnici političkih stranaka su se složili da javnost treba da bude upoznata sa svim troškvima tokom kampanje.  

“Demokratska partija Kosova priprema izveštaj koji će sadržati sve troškove u toku kampanje, uključujući troškove za telekomunikaciju, marketing, gorivo, robe i usluge itd. DPK je i ranije svoje finansijske izveštaje objavljivala u medijima, tako da će to činiti i ubuduće”, naglasila je Vjosa Šeholi iz DPK.

"Mislim da nevladine organizacije treba više da se bave neformalnim izvorima finansiranja političkih stranaka, naročito tokom izborne kampanje. Na Kosovu se sve vidi i zna. Vidimo da su mnoge političke partije imale megalomansku kampanju u odnosu na zakonske mogućnosti", rekao je Iljir Cacaj iz Samoopredeljenja. 

Članovi Kosovskog demokratskog instituta su tokom diskusije naglasili da se politički subjekti oglušuju o pozive nevladinih organizacija za objavljivanje finansijskih izveštaja o troškovima u kampanjji, koje podnose tek po zahtevu međunarodne zajednice. Zaključak ove panel disksusije je da je nivo demokratije i uticaj nevladinog sektora na Kosovu nizak. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš