Bez izručenja pripadnika bivše OVK Srbiji

Hapšenja bivših pripadnika OVK u Evropi i svetu, na osnovu srpskih poternica, do sada nisu bila praćena ekstradicijom uhapšenih kosovskih građana Srbiji.

Bez izručenja pripadnika bivše OVK Srbiji

Poslednje hapšenje dvojice kosovskih državljana u Švajcarskoj zabrinulo je vlasti u Prištini, koje čine sve napore da oni budu oslobođeni.

Na osnovu poternice koju su izdale srpske vlasti prošle nedelje su u Švajcarskoj uhapšena dvojica kosovskih državljana, Genc Zogaj i Albert Spahiju, bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. 

Ministar pravde Hajredin Kući je zatražio da oni ne ne budu isporučeni Srbiji, navodeći u pismu upućenom švajcarskom ministru Simonetu Somarugi da je zbog navodnih dela zločina nadležan sud na Kosovu, a ne sud Srbije.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je za RTK2 da ovo ministrastvo čini sve napore da uhapšeni ne budu izručeni Srbiji.

„Hapšenja kosovskih državljana u Evropi i svetu na osnovu poternica izdatih od strane srpskih vlasti nisu bazirana na bilo kakvim činjenicama, reč je o političkim otužbama, do sada se nije desilo da ova lica budu predate Srbiji. Činimo sve napore da Evropska zajednica i Brisel učine da ovo zauvek prestane, i da se prestane sa političkim hapšenjima“, rekao je Selimi.

Hapšenje pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene na Kosovu, dodao je Selimi.

„Oslobodilačka vojska Kosova je ta koja je oslobodila Kosovo od Miloševićevog režima i okupacionih snaga Srbije, ovo hapšenje kao i mnoga druga hapšenja nemaju nikakve veze sa Specijalnim sudom, ovo su politički akti i jedna presija Srbije“, naglasio je on.

Podsetimo da su na osnovu poternica koje je izdala Srbija sprovedena hapšenja kosovskih državljana u Makedoniji, Nemačkoj i Sloveniji, a jedan od uhapšenih je bio i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji kao i ostali uhapšeni nikada nisu izručeni Srbiji.

Tagovi:OVKSrbija

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš