Berbok ponavlja: Srbija odgovorna za situaciju na severu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, pre sastanka Saveta spoljnih poslova EU, govorila je za medije i o situaciji na Kosovu.

Berbok ponavlja: Srbija odgovorna za situaciju na severu

Pored situacije u Iranu i rata u Ukrajini, ministarku Berbok su mediji pitali i o tenzijama na severu Kosova, prenosi RTKlive.

Ona je još jednom ponovila ono što je rekla prethodnog dana, pojašnjavajući da u ovom slučaju postoje dve stranke koje vrše različite radnje.

"Na jednoj strani je Vlada Kosova, koja je odložila tamošnje održavanje lokalnih izbora, stavljajući bezbednost građana kao prioritet“, rekla je Berbok.

"Imamo drugu stranu, srpsku, koja nastavlja da održava ovu situaciju“, objasnila je ona. „Zato je ona odgovornija".

Ministarka Berbok je navela da iz Brisela apeluje na Srbiju da učini sve da zaštiti građane.

„Posao politike je da stvara bezbednost građana i ovakva situacija je odgovornost Vlade Srbije.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla je juče da je predlog da se srpske snage pošalju na Kosovo potpuno neprihvatljiv.

"Kosovo je smanjilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora. Najnovija retorika iz Srbije učinila je suprotno. Predlog da se srpske snage pošalju na Kosovo je potpuno neprihvatljiv“, napisala je ona na Tviteru.

Prema njenim rečima, čak i nedavni napadi na misiju Euleksa na Kosovu su neprihvatljivi. „Sva moja podrška ide dijalogu koji vode EU i Miroslav Lajčak“, napisala je ona.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš