Bećaj: Tači nema podršku na Kosovu za dijalog i podelu

Kosovski analitičar Beljulj Bećaj za 'Zašto?‘ objašnjava zašto bi protivljenje premijera Ramuša Haradinaja i kosovske Skupštine razgovorima predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji uključuju i moguću promjenu granice, moglo ugroziti nastavak dijaloga u kojem posreduje Evropska unija, a podržavaju ga i Sjedinjene Države.

Bećaj: Tači nema podršku na Kosovu za dijalog i podelu

Koncept razgraničenja

Mislim da je gospođa (šefica evropske diplomatije Federika) Mogerini obezvredila totalno institucije Kosova.

Ona je u ime kosovskih institucija odredila ko će da vodi dijalog.

Sa druge strane, upravo je Evropska zajednica jedan od posebnih razloga zašto nije bio uspešan dijalog do sada, i to je prvi problem.

Drugi problem odnosi se na činjenica da naš predsednik solira i u ovom kontekstu njemu se suprotstavljaju ne samo činioci vlasti, već i opozicija na Kosovu, što pretpostavlja mogućnost da ne može biti uspešan njegov koncept razgraničenja.

Veliki preokret

Treće, mislim da trebamo voditi računa da su i Srbija i Kosovo u Evropi i još uvek se nije oglasila Nemačka.

Ukoliko se bude oglasila Nemačka na način kako je to radila do sada mislim da može doći u pitanje koncept o kompromisu koji je bio prihvaćen, pretpostavljam, i od strane SAD.

Nemačka je do sada čvrsto stajala na stanovištu da ne treba doći do razgraničenja, odnosno podele Kosova, i u ovom kontekstu, ukoliko se bude Nemačka oglasila na način kako je to radila do sada, mislim da će doći do velikog preokreta u načinu eventualnog kompromisa.

Institucije

Samim činom da će predsednik Sjedinjenih Američkih Država tobože pozvati predsednike Srbije i Kosova na svečanost u Vašingtonu dokazuje se da je dosadašnji dijalog bio u stvari simulacija, a pravi dijalog se odvijao iza kulisa.

Dakle, ukoliko smo imali zvanični dijalog, koji je bio neuspešan, i ovaj tajni koji je bio uspešan, onda ne možemo govoriti o mogućnosti da će doći do normalnog kompromisa.

U ovom kontekstu, mislim da treba prevladati ocena i stav institucija na Kosovu, odnosno Srbiji, a ne stav koji je sporan, na osnovu dijaloga koji nije poznat upravo ovim institucija do sada.

Tri prepreke

Kosovske institucije će verovatno nastaviti započeti posao.

Koliko će on biti uspešan, to je pod velikim znakom pitanja, ali u svakom slučaju sama činjenica što su protiv ovog koncepta Demokratski svaz Kosova i Samoopredeljenje nije dobra indikacija da će se eventualni kompromis sprovesti u delo na način kako to misle oni koji će potpisati taj eventualni dogovor.

Postoje tri prepreke, prvo opozicija to neće, verujem, podržati, drugo, referendum verovatno neće proći, i treće ja mislim da treba sačekati još malo kako će se oglasiti Nemačka.

Onda će se promeniti, pretpostavljam, neke stvari i mislim da će imati normalan tok.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš