Bajrami: Za Kurtijevu vladu veći izazov nedostatak jedinstva u njoj nego Tačijevi planovi

Za opstanak trenutne kosovske vlade trenutno je veći izazov nedostatak jedinstva između samih koalicionih partnera – LDK i LVV po pitanju taksi, nego kakvi su Tačijevi planovi, ocenio je za KoSSev urednik Koha Ditore Agron Bajrami, nakon najnovije Tačijeve inicijative da se danas sastane sa liderima svih stranaka u kosovskom parlamentu.

Bajrami: Za Kurtijevu vladu veći izazov nedostatak jedinstva u njoj nego Tačijevi planovi

U kabinetu kosovskog predsednika tokom današnjeg dana – defile. Na njegov poziv smenjivali su se lideri kosovskih parlamentarnih stranka i opozicije, među njima i šefovi Srpske liste. Ne i Aljbin Kurti.

Tema sastanaka: dijalog Beograda i Prištine, politička situacija na Kosovu, unutrašnja i spoljašnja konsolidacija, budućnost u EU i NATO, i sve to u cilju „nacionalnog interesa“ i „konsolidacije“.

Čitavu sedmicu nakon boravka u Vašingtonu gde se u Beloj kući sastao i sa Aleksandrom Vučičem, Tači je odlučio da danas informiše lidere parlamentarnih stranaka o tome.

Da li je Kurtijeva vlada u opasnosti da se sruši i šta znači defile kosovskih stranaka danas u Tačijevom kabinetu? – pitali smo Bajramija.

Bajrami kaže da jeste neobično to da tek posle nekoliko dana Tači poziva parlamentarne stranke na sastanke kod sebe i to tek pošto je po dolasku organizovao prvo konferenciju za medije.

„Naročito zato što je na svojoj konferenciji za štampu pre nekoliko dana predsednik Tači rekao da se u Vašingtonu nije razgovaralo ni o čemu suštinskom“.

„To sigurno izgleda kao bitka između predsednika i vlade oko toga ko je glavni igrač u dijalogu. To takođe izgleda kao pokušaj uticaja na percepciju javnosti oko toga ko je kriv za nedostatak koordinisanog i objedinjenog stava Kosova u dijalogu sa Srbijom“, ocenjuje defile stranaka kod Tačija.

„Značenje ovih sastanaka prema tome, nije razgovor o onome što se dogodilo u Vašingtonu, već o unutrašnjoj borbi vlasti za vođstvo u dijalogu“, ocenio je Bajrami.

Na pitanje da li bi se ovi sastanci, odnosno „konsenzus“ o kojem Tači danas govori mogli da shvatiti kao namera Hašima Tačija da zatraži podršku političkih lidera u parlamentu za kolaps vlade, te koliko je realan takav scenario, urednik Koha Ditore nije mogao da precizira, ali je naglasio da je po sigurnost vlade veći izazov nedostatak jedinstva samih koalicionih partnera, nego Tačijevi planovi.

„Teško je reći. Tačijevi sastanci mogu imati efekat polarizacije, ali nije nužno tako. Sa druge strane, ova vlada mora da nađe unutrašnju zajedničku osnovu u vezi sa taksama. Nedostatak jedinstva između LVV i LDK veća je opasnost za opstanak vlade od plana predsednika Tačija“, ocenio je Bajrami u razgovoru za KoSSev.

U jeku su snažni pritisci na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bezuslovno i u potpunosti ukine takse na robu iz Srbije i BiH, koje je krajem 2018 uveo tadašnji premijer Ramuš Haradinaj, i koje se vide kao glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš