Apostolova: Sve je u rukama Kosova

Želimo da na Kosovu vidimo nultu toleranciju prema korupciji i da su svi jednaki pred zakonom, izjavila je danas šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova i dodala da je nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sve u rukama kosovskih vlasti.

Apostolova: Sve je u rukama Kosova

"Sve je u vašim rukama. Prvog aprila potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji  ima politički i ekonomski značaj, želimo da u kosovskoj demokratiji vidimo nultu toleranciju prema korupciji, želimo da vidimo da su svi jednaki pred zakonom”, rekla je Apostolova na konferenciji o briselskom dijalogu i izazovima Kosova na putu ka EU koju su organizovali Fond za otvoreno društvo u saradnji sa Grupom za pravne i političke studije.

Premijer Isa Mustafa je u prvi plan istakao dijalog sa Srbijom i sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom ocenivši da oni nemaju alternativu. 

"Uspeli smo da integrišemo Srbe u različite procese, da ostvarimo komunikaciju sa opštinama na severu, ali postoji i nezadovoljstvo zbog  procesa trasformacije paralelnih struktura i to je proces koji će trajati”, rekao je Mustafa.

U okviru konferencije organizovana je i panel diskusija o dijalogu Beograda i Prištine. Izvršni direktor instituta RIInvest, Ljumir Abdidžiku, smatra da bi dijalog trebalo da se bavi pitanjima nestalih i kidnapovanih, kao i rešavanju problema penzija. On je optužio Srbiju da sabotira integraciju Kosova u međunarodne institucije.

"Do pomirenja ne može doći zbog stalne agresije Srbije u smislu lobiranja, u cilju stopiranja Kosova ka članstvu u organizacijama, kao što je bio slučaj sa članstvom u UNESKO, poistovećivanjem Kosova sa ISIS-om."

Glavni urednik lista Koha Ditore, Agron Bajrami, smatra da je dijalogom naneta velika šteta Kosovu. 

"Može se reći da je ovo ubistvo s predomišljajem demokratije. Kao posledicu dijaloga imamo samo jednu partiju koja predstavlja Srbe na Kosovu, nema pluralizma. Srpka lista postupa na osnovu instrukcija koje dobija iz Beograda, istako je Bajrami.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je dijalog pod snažnim pritiskom neformalnih grupa, među kojima, smatra on, ima i kriminlnih grupa, ali i bezbednosnih struktura sa obe strane koje ne žele promenu "statusa kvo".

Osim političara i političkih analitičara konfeenciji je prisustvovao i značajan broj predstavnika NVO sa severa Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš