Apostolova: Na dobrom smo putu ka ukidanju viza

"Kosovo je na dobrom putu da vrlo brzo ispuni poslednji uslov za viznu liberalizaciju", poručila je na otvaranju novih prostorija Evropskog informativnog i kulturnog centra u Severnoj Mitrovici šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Apostolova: Na dobrom smo putu ka ukidanju viza

Apostolova nije precizirala datum otvaranja glavnog mosta na Ibru, rekavši da "za građane Kosova nije najvažniji incident sa statusnim simbolima Kosova u Briselu, već Strategija EU u kojoj se jasno kaže da je Kosovo jedno od šest zapadnobalkanskih partnera".

U Severnoj Mitrovici su pored glavnog mosta na Ibru otvorene nove prostorije Evropskog informativnog i kulturnog centra, a događaju je pored predstavnika civilnog i kulturnog života ovog grada, prisustvovala i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova. Odgovarajući na novinarska pitanja, Apostolova je izjavila da je Kosovo na dobrom putu da ispuni poslednji uslov za viznu liberalizaciju.

“Naravno da će delegacija EU izvršiti procenu ispunjenosti poslednjeg kriterijuma, ali vas uveravam da su kosovske institucije predstavile veoma dobar analitički dokument, dobar materijal, sa puno statističkih podataka i verujem da smo na dobrom putu da vrlo brzo ispunimo zadate kriterijume”, rekla je Apostolova.

Specijalna predstavnica EU na Kosovu nije upoznata sa prošlonedeljnim incidentom oko predstavljanja Kosova u Briselu na manifestaciji “Dani otvorenih vrata EU”, ali ističe da je princip EU statusna neutralnost, sve dok svih 28 zemalja članica ne prizna nezavisnost Kosova.

"Mislim da to nije najvažnija poruka građanima Kosova, mislim da je mnogo važnija činjenica da smo nedavno usvojili Strategiju EU za Zapadni Balkan, u kojoj se veoma jasno naglašava da evropska perspektiva regiona pripada partnerima šest zemalja, među kojima je i Kosovo”, dodala je Apostolova.

Šefica Kancelarije EU nije mogla da precizira okvirni datum kada bi glavni most na Ibru mogao da bude otvoren, rekavši da to zavisi od građevinskih radova i vremenskih uslova.

"Nije da nismo uspeli, već se to ne odvija tempom kojim bi želeli", zaključila je Apostolova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš