Analitičari: ZSO neće ispuniti očekivanja Srba na Kosovu

Iako su zvaničnici Evropske unije nedavno pozvali predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja ZSO, srpski analitičari podeljenog su mišeljenja o tome da li će ona biti osnovana ove godine, međutim saglasni su u tome da ZSO iako bude formirana neće ispuniti očekivanja Srba na Kosovu.

Analitičari: ZSO neće ispuniti očekivanja Srba na Kosovu

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su na poslednjem sastanku posebne grupe za normalizaciju u Briselu ponovo naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta ZSO. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, smatra da će statut zajednice biti izrađen ove godine, a na to će, kako je rekao, uticati I predsednički izbori u Srbiji.

“Sigurno je da će odmah posle predsedničkih izbora u Srbiji krenuti takozvane dobre vesti i da na tome radi i EU. Insisitiranje da se dovrši posao, ustvari da se završi statut ZSO  i uredba vlade Kosova meni deluje politički motivisano a istovremeno I pritisak na Prištinu da izvrši svoje obaveze. Dakle očekujem da će uredba tj. statut biti završen do juna meseca”, rekao je Janjić za RTK2.

Međutim, predsednica NVO “Evropski pokret Srba” Rada Trajković, kaže da političe prilike u Evropi I svetu utiču na slabljenje njihovog uticaja na Kosovu.

“Sve u svemu ja nisam neki optimista, ako Albanci nisu podržali ono što im je Bajden decindo kazao I ako je nakon toga bilo velikih izjava kao od gospodina Tačija biće zajednica za kratko vreme, pa onda su svi Srbi I ta Srpska lista zahvaljivali na podršci a do danas nikom ništa, ja ne verujem u projekat Zajednice Srpksih opština makar ne u ovoj godini”, rekla je Trajković.

Iako još uvek nije poznato koje će nadležnosti ZSO imati, analitičari upozoravaju da ona neće bitno uticati na život Srba na Kosovu.

“Kosovska vlada iz dana u dan usvaja regulative kojima oduzima ingirencije ZSO. Imali smo Trepču, imali smo nakon toga Strateške investicije ili projekte koji obuhvataju Brezovicu, Trepču, Gazivode, koji su obuhvaćeni normativom koji je usvojila Vlada Kosova I faktički sve je prebačeno na centralni nivo. Pre nekoliko dana imali smo prisvajanje imovine SFRJ I Srbije mimo rezolucije 1244”, naglasila je Rada Trajković.

,,Srbima treba isto ono što Albanci imaju u Srbiji. Srbima treba Nacionalni Savet. Treba im institucije nacionalne samouprave kulturne I obrazovne preko koje bi oni upravljali obrazovanjem, kulturom I medijima. Potpuno je čudno da Nikolić I ostali nisu videli slabost ZSO. Ona bez ovihinstitucija apsolutno ne mođe da funkcioniše”, rekao je Janjić.

Najviši kosovski zvaničici su više puta govorili da je izrada statuta započeta, ali da je za osnivanje zajednice potrebno učešće srpskih predstavnika u kosovskim institucijama.

Tagovi:ZSO

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš