Analitičari: Velika mogućnost da Tači dobije još jedan predsednički mandat

Aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači imaće pravo da se ponovo kandiduje za predsednika na proleće 2021. kada mu istekne mandat, a mogućnost da ponovo bude izabran je velika jer iza sebe ima Demokratsku partiju Kosova i još neke stranke, kaže za Kosovo Onlajn profesor Ustavnog prava Riza Smaka.

Analitičari: Velika mogućnost da Tači dobije još jedan predsednički mandat

“Taj neko bi onda imao legitimitet i nijedna politička partija ne bi mogla da ima koristi od toga. Jer kada koalicija bira predsednika ona može u jednom trenutku i da ga razreši”, objašnjava Smaka.

Prema sadašnjem Ustavu Kosova, predsednik Kosova se bira u Skupštini Kosova tajnim glasanjem, za izbor je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika, a može se kandidovati svaki građanin Kosova koji obezbedi najmanje trideset potpisa članova Skupštine.

Smaka ukazuje da ukoliko na prva dva glasanja niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, organizuje se treći krug glasanja na kome se bira između dva kandidata.

“To je primena člana 86 Ustava. Ukoliko se ni u trećem krugu ne izabere predsednik Skupština se raspušta i raspisuju se novi parlamentarni izbori. Zamislite sad da smo vi i ja poslanici, imamo li mi računa da ne glasamo i izgubimo mandat”, kaže Smaka za Kosovo Onlajn.

Upravo pozicija predsednika Kosova je bila sporna tačka za postizanje vladajuće koalicije između Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja.

DSK je insistirao da ta pozicija pripadne njima, kada aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine. Međutim, profesor Smaka ocenjuje da je taj zahtev protivustavan jer niko nema prava da unapred nekome garantuje poziciju predsednika.

“To je u suprotnosti sa članom 70 i 86 jer je to nametanje. Politički sporazum ne može da nameće rešenje protivno važećoj odredbi, u ovom slučaju ustavu”, kaže Smaka.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja, međutim, smatra da Hašim Tači nema realne šanse da se ponovo kandiduje za predsednika, ukoliko na snazi ostaju važeći zakoni.

“On računa da se vladajuća koalicija neće složiti oko zajedničkog kandidata. Takođe, nada se reformi sistema, koja bi omogućila da predsednik bude izabran neposredno od strane građana”, kaže Ljepaja za Kosovo Onlajn.

“Otuda njegov optimizam, ali se čini da je nerealan s obzirom na postignuti koalicioni dogovor oko formiranja vlade”, zaključuje Ljepaja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš