Analitičari podeljenog mišljenja o formiranju institucija

Analitičari podeljenog mišljenja o formiranju institucija

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, približavaju stavove o saradnji po pitanju deblokade kosovskih institucija i prevazilaženju političke krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. juna. Iako se spekuliše o saradnji ove dve partije, za političkog analitičara Artana Muhadžirija to izgleda nemoguće, s obzirom da je Mustafa poslednjim izjavama napadao ovu političku stranku.

"Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje su bili u nekim čudnim pozicijama, na jednoj strani su imali potreban broj glasova kako bi došli na vlast a sa druge strane nisu imali ni volju ni interes. Poslednje izjave Ise Mustafe upućene Samopredeljenju i prethodni konflikti između ove dve stranke, dok je Mustafa bio sa DPK, onemugućuju koaliciju između ove dve stranke”, kaže Artan Muhadžiri.

Analitičar Ramuš Tahiri smatra suprotno. On veruje da će uprkos Mustafinim optužbama protiv Samopredeljenja, oni objediniti platfofme protiv Demokratske partije Kosova.

"U politici nema večitih prijatelja ili neprijatelja već je u pitanju samo interes . Sa svim optužbama DSK-a protiv Samoopredeljenja treba da se bave nadležni organi. Na Kosovu se odvija politički rat, nedavne optužbe  mogu  biti  istinite. Politički subjekti treba da sarađuju na izgradnji vlade na osnovu vladinog plana, na osnovu rokova i prioriteta”.

Profesor Nedžmedin Spahiju smatra da će nove institucije Kosova uskoro biti formirane. Razlog odlaganja institucija je nezainteresovanost vodećih političkih partija da one budu formirane.

„Do sada nisu formirane zbog toga što još uvek nije došlo do saradnje između Pacolijeve stranke i Haradinaja oko učešća u vladi. Ti pregovori traju od izbora i jednom će se završiti. Razlog je i to što Haradinaj nije sam nego je u velikoj koaliciji gde svako vuče na svoju stranu i tu nailaze na poteškoće. S druge strane i snage koje su na vlasti PDK i LDK nisu zainteresovane da se institucije formiraju jer žele što duže da budu na vlasti. Što se tiče Samoopredeljenja oni nisu zainteresovani za formiranje vlade jer su mišljenja da je ceo politički sistem tako truli i što više se odugovlači oni će imati veće šanse da dobiju vlast“,  kaže Spahiju

Nova konstitutivna sednica još uvek nije zakazana, a u toku nedelje će se više znati o datumu održavanja. Poslednja je završena tako što je Enver Hodžaj iz Demokratske partije Kosova izjavio da kolacija PAN nema parlamentrnu većinu za izbor Kadrija Veseljija za predsednika najvišeg zakonodavnog tela.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš