Analitičari: Neophodna koordinacija kosovskih vlasti sa međunarodnim faktorom

Stručnjaci za politička pitanja ocenili su da je koordinacija kosovskih vlasti sa međunarodnim faktorom neophodna pre donošenja važnih političkih odluka, jer odustajanje od istih nakon međunarodnog pritiska, narušava kredibilitet institucija, prenosi Koha.

Analitičari: Neophodna koordinacija kosovskih vlasti sa međunarodnim faktorom

Politički analitičar Visar Džani rekao je da izjava gradonačelnika Severne Mitrovice Erdana Atića da je odlaganje odluke o iseljenju srpskih institucija iz zgrade u Bošnjakoj mahali rezultat međunarodnog pritiska, govori o nedostatku slobode delovanja kosovskih institucija.

„Osetljive odluke, za koje je potrebna saglasnost međunarodnog faktora, svakako moraju imati koordinaciju. Ne kažem da to nisu fer odluke, ali izgleda da Kosovo još uvek nema odrešene ruke u svojoj nezavisnosti. Mnoge političke akcije i važne političke odluke treba da imaju koordinaciju i odobrenje važnih međunarodnih faktora“, rekao je Džani.

Džani je istakao da partijska ili politička kalkulacija ne treba da bude osnova odluka.

„Takve odluke ne treba donositi sa kalkulacijama i partijskim ili političkim interesima, već treba razmišljati malo šire u strateškom smislu. Zato, čak i ako se izgube neki glasovi, važno je da se ne prekine savez sa međunarodnim faktorima“, dodao je Džani.

Analitičar Škumbin Bećiri ocenjuje da bi institucije trebalo da prestanu da donose odluke koje nisu u skladu sa saveznicima, jer se na taj način narušava ozbiljnost vlasti na Kosovu, kako unutar tako i van Kosova.

„Odustajanje Vlade Kosova od odluka koje donosi po pitanju severa pokazuje dva ključna elementa koji karakterišu ovu vladu. Prvo, ne postoji odgovarajuća procena političkih okolnosti koje karakterišu to pitanje, a drugo, donose odluke koje su veoma tendenciozne i imaju za cilj da provociraju međunarodni faktor“, naglasio je Bećiri.

Bećiri je upozorio da bi nastavak nekoordinacije sa međunarodnim faktorom mogao dovesti do drugih sankcija, koje bi mogle da otežaju put evropskih integracija za kosovske institucije.

"Glavna posledica koju može proizvesti ovakav pristup Vlade i drugih institucija su druge sankcije koje možemo imati u budućnosti, a koje onda mogu doneti poteškoće u procesu integracije u Evropsku uniju", rekao je Bećiri.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš