Analitičari: Kosovo nema Zakon o referendumu

Najavu predsjednika Kosova Hashima Thaçija da će građani morati izjasne o mirovnom sporazumu sa Srbijom, politikolog Albinot Maloku ocijenjuje nemogućom, jer kako kaže, Kosovo nema Zakon o referendumu, dok analitičar Fadil Lepaja smatra da pričom o referendumu Thaçi želi da prenebregne stavove opozicije i djela vlasti, koji se protive ideji o korekciji granice.

Analitičari: Kosovo nema Zakon o referendumu

redsjednik Kosova Hashim Thaçi je poručio da bi građani Kosova na referendumu uskoro mogli da se izjasne oko dvije opcije, da li su za mirovni sporazum sa Srbijom i članstvo Kosova u Evropskoj Uniji, Nato-u i Ujedinjenim Nacijama ili za, kako je naveo, život u neprijateljstvu sa susednim zemljama i izolovanim državama. Politikolog Albinot Maloku smatra da je za sada nemoguće organizovati bilo kakav referendum, jer za to nema pravnog osnova, prenosi RTK na srpskom jeziku.

“Kosovu nedostaje Zakon o referendumu, prvi korak nije ispunjen da se ostvari želja predsjednika Thaçija o referendumu. Davno je postojala inicijativa Samoopredeljenja, ali ona nije prošla jer nije odgovarala drugim političkim strankama”, rekao je Maloku.

Maloku ističe da bi i u slučaju usvajanja zakona po ubrzanoj proceduri, održavanje referenduma bilo pod znakom pitanja, jer bi, kako kaže, građani ostali uskraćeni za sadržinu tog sporazuma.

“Sve je nekako maglovito. Predsjednik Thaçi se dosta poigrava sa živcima građana, sve vreme misli da je u politici i sve politizuje, i posebne dokumente i posebne momente i posebne situacije od velike važnosti stavlja u koš politizacije”, dodaje Maloku.

Analitičar Fadil Lepaja tvrdi da referendumom predsjednik Thaçi planira da opoziciju i dio vlasti koji se protive ideji o korekciji granice isključi iz procesa odlučivanja.

“Politički gledano to je jedan pokušaj gospodina Thaçija da preskoči prepreke koje mu stoje na putu, a to su i opozicija i deo vlasti koji nisu za njegovu ideju koju forsira zajedno sa gospodinom Vučićem”, rekao je Lepaja.

Lepaja je uveren da bi korekcija granice sa Srbijom imala snažan efekat na čitav region, a moguće je da bi to, kako je naveo, dovelo i do rata.

“Ne mislim da će te korekcije granica biti, jednostavno te granice iz 1974.godine, koje je bivša autonomna pokrajina Kosovo imala, biće zvanične granice Kosova i pod tim granicama Kosovo je priznato od većine svijetskih država”, naglasio je Lepaja.

Dvojica poznavalaca političkih prilika na Kosovu ističu da opozicija ne djeluje ujedinjeno, ali da će parlament na venrednoj sjednici usvojiti rezoluciju kojom će i formalno predsjedniku Thaçiju staviti do znanja da ne sme da razgovara o temama, koje bi, kako su naveli, Kosovo moglo da vrate unazad.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš