Amerikanci odlučili, Albin Kurti neće biti premijer Kosova, vladu će voditi Vjosa Osmani!?

Kako se i predviđalo, uprkos pobjedi na parlamentarnim izborima i najavama da će upravo on biti novi premijer Kosova, Albin Kurti, lider nacionalpopulističke stranke Samoopredjeljenje (Vetëvendosje), morat će, po svemu sudeći, popustiti te glavnu poziciju u državi prepustiti predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (Lihje Demokratike e Kosovës, LDK)

Amerikanci odlučili, Albin Kurti neće biti premijer Kosova, vladu će voditi Vjosa Osmani!?

Kako stoje stvari, stranka koju je osnovao bivši kultni lider kosovske samostalnosti Ibrahim Rugova (osvojila je na izborima tek 1 posto manje glasova od Kurtija) vraća se na scenu u velikom stilu. Naime, premijerka će najvjerojatnije biti 37-godišnja Vjosa Osmani, potpredsjednica LDK i bivša šefica kabineta predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Iako je Kurti izjavljivao da je ona idealna za poziciju ministrice vanjskih poslova ili šefice parlamenta, neki drugi, oni puno važniji ili barem utjecajniji od Kurtija, smatraju Vjosu Osmani idealnom kandidatkinjom za predsjednicu Vlade. Kako bi to potvrdili, Vjosa Osmani ovih je dana primljena u Bijeloj kući, a domaćin joj je bio John Erath, Trumpov direktor za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Time je Washington poslao nedvosmislenu poruku da na toj važnoj funkciji želi vidjeti Vjosu Osmani, a nikako problematičnog Kurtija. John Erath joj je poželio dobrodošlicu te najavio da će se SAD još jače angažirati u pitanju Kosova i dijaloga sa Srbijom, a podsjetimo da je Trump nedavno za svog čovjeka na Balkanu imenovao kontroverznog američkog ambasadora u Berlinu koji se proslavio time što je srozao američko-njemačke odnose na najnižu razinu od Drugog svjetskog rata.

  Naime, odmah je bilo jasno da Kurti na vodećoj političkoj poziciji nije po volji nikome, a, osim toga, i Srbi s Kosova okupljeni oko Srpske (Vučićeve) liste, koja je osvojila svih 10 zajamčenih zastupničkih mjesta, već su najavili da neće podržati Kurtijevu vladu bude li on premijer. Naime, u svakoj vladi Kosova moraju biti i srpski ministri iz kvote pobjedničke liste, a Srbi su poručili da takvih među njima Kurti neće naći. Naime, već nekoliko mjeseci nije bilo nikakva dijaloga na liniji Priština - Beograd, a sada, kad se formira nova "europska vlada" i kabinet na Kosovu, nema prepreka da se dijalog nastavi.

Aleksandar Vučić isprva je bio zadovoljan jer je u njegovim rukama bila budućnost kosovske vlade, ali nakon odabira Vjose Osmani i on će morati popustiti. Naime, odabir Vjose Osmani, koja je studirala u SAD-u u Pittsburghu, na neki je način i ustupak Beogradu te će u njezinu vladu morati ući i neko sa Srpske liste i sve će ustavne formalnosti biti ispunjene, a povrh svega želje američke ambasade.

Predsjednik Vučić je zbog Kurtija možda mogao odugovlačiti s otvaranjem i nastavkom dijaloga, ali u slučaju da Vjosa Osmani preuzme dužnost, neće imati preveliki manevarski prostor. Vučić nikako ne želi da ispadne kako on išta koči ili onemogućava. Doduše, dosta toga ovisi o tome kako će se postaviti Moskva, koja je nekoliko puta najavila spremnost da uđe u pregovarački proces o Kosovu. No, njezine šanse trenutačno nisu velike, pogotovo što to, u neku ruku, ne odgovara ni Vučiću, jer je Kremlj, za sada, protiv "korekcije granice".

Podsjetimo da će Aleksandar Vučić morati u dijalog s Kosovom, ali, vrlo vjerojatno, bez mogućnosti "korekcije granica", za koju se on u posljednje vrijeme hvatao kao za slamku spasa. Berlin, Pariz i Moskva su protiv, a Washington tu luta, ali kako se čini, ni Amerikanci nisu baš spremni na to. No, pretpostavlja se da će nova kosovska vlada ukinuti porez na robu iz Srbije od 100 posto, koji je nametnula bivša vlada Ramusha Haradinaja. A Haradinaj je sada u debeloj sjeni oporbe. Naime, pokazao se kao nedovoljno kooperativan i platio je to svojim odstupanjem, a i očito mu se zaprijetilo da ga Haag neće ostaviti na miru. Ukidanje poreza Vučić će ionako predstaviti kao svoju pobjedu, kojom će se šepuriti pred svojom javnošću, piše EurActiv.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš