Ambasada SAD protiv imenovanja nestručnih osoba u Vladi

Američka ambasada u Prištini saopštila je da Sjedinjene Američke Države ostaju duboko zabrinute zbog imenovanja nestručnih osoba na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova - uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti.

Ambasada SAD protiv imenovanja nestručnih osoba u Vladi

"U demokratiji, pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo bi da pokazuju etičko i sposobno lice svetu; Kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost. Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama. Imenovanje ovih nestručnih osoba podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca. Dalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli da tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava", navodi se u saopštenju ambasade.

"Naravno, pojedinci bi trebalo da imaju mogućnost da ponovo izgrade svoje živote nakon prošlih prestupa: kao što je američki advokat i humanitarac Brajan Stivenson rekao: 'Svako od nas je daleko više od najgore stvari koju smo ikada uradili'. Međutim, pošto istorija pamti kako pozitivne doprinose pojedinaca tako i njihove neuspehe, neka ponašanja trebalo bi da budu trajno zabranjena u obavljanju javne funkcije: umešanost osoba u teška krivična dela trebalo bi da im ne dozvoli da ikada ponovo budu na takvoj poziciji", dodaje se.

"Pozivamo građane Kosova kao i njegove lidere da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend prilikom imenovanja pojedinaca. Neke od njih je Ambasada već navela poimeno. Njihov izbor je da unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države", zaključuje se u saopštenju SAD.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš