Ambasada SAD: Osnivanje vojske samo kroz ustavne amandmane

Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK) treba da se odvija kroz transparentan i sveobuhvatan proces, izjavila je portparlolka ambasade SAD na Kosovu, Mišel Šon.

Ambasada SAD: Osnivanje vojske samo kroz ustavne amandmane

U vreme kada DPK i DSK intenziviraju svoje stranačke aktivnosti prodavajući patriotizam kroz pitanje vojske vojske, SAD pozivaju na istinsku posvećenost kako bi se manjinske zajednice uverile da BSK treba da se transformiše kroz ustavne amandmane.  Uprkos inicijativi ta donošenje zakona o formiranju vojske koju je podneo predsednik Kosova Hašim Tači , SAD su ponovile da vojsku treba formirati na osnovu ustavnih amandmana.

"Nastavljamo da podržavamo transformaciju BSK u OSK kroz transparentan i sveobuhvatan proces koji podrazumeva promenu Ustava. Jedini način da se to postigne je da se ulože istinski napori za pridobijanje manjinskih zajednica kako bi podržale ovaj proces, a mi ćemo nastaviti da radimo sa Kosovom na postizanju ovog cilja ", rekla je Šon.

U međuvremenu, ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi, sastao se sa predsednikom Hašimom Tačijem, međutim Šon je ovim povodom rekla kako ne komentariše privatne sastanaka ambasadora.

Dok je Ambasada SAD očekuje posvećenost kako bi se ubedili srpski poslanici da glasaju za promenu Ustava, predsednik Tači očekuje sličnu angažovanje međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica nije išla u korak sa interesom za povratak Srpske liste I njeno angažovanje u procese važne za konsolidaciju države Kosovo. Oni su građani Kosova, poslanici, i mi smo sa njima razgovarali i privatno i službeno. Oni su nam rekli da oni ne bi bili protiv formiranja vojske Kosova, ali da im je Beograd naredio da to ne učine, dakle, ne možemo ostati taoci Beograda zato što smo suverena zemlja", rekao je Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš