Ambasada SAD kritikovala proterivanje turskih državljana

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopštila da je politički pritisak u sektoru bezbednosti i kršenje kosovskog zakona skandalozno kršenje demokratskih vrednosti.

Ambasada SAD kritikovala proterivanje turskih državljana

"Prošlo je skoro godinu dana od kada  je Kosovo proteralo šest turskih državljana, bez odgovarajućeg procesa, kao navodno pretnja nacionalnoj bezbednosti. Drago nam je što smo videli da je parlamentarni istražni odbor uspostavljen, koji je uprkos pokušajima ometanja njegovog rada, otkrio kršenja zakona vezana za incident. Nalazi komisije, koji sugerišu 31 zakonske ili proceduralne povrede od Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost zbog propusta glavnih bezbednosnih agencija, kao i ranjivosti sektora bezbednost protiv političke manipulacije", navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada SAD poziva kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon, i podseća kosovske lidere da bezbednosne institucije moraju da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom prava.

"Problem nije u navodnoj krivici ili nevinosti pojedinaca, već u očiglednom zaobilaženju kosovskih pravnih procesa od strane kosovskih političara. Politički pritisak u sektoru bezbednosti i kršenje kosovskog zakona je skandalozno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u pravcu spoljnih poslova, kako bi se sprečile nepravilne intervencije kosovskih političara u budućnosti".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš