Aljbin Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova

Aljbin Kurti (Albin Kurti) i zvanično je preuzeo dužnost premijera u utorak, nakon što je Skupština Kosova dan ranije izglasala novu vladu Kosova.

Aljbin Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova

Kurti je čestitao svom kabinetu na odgovornosti koju su preuzeli i kazao da njegov kabinet pripada građanima i da će se raditi u njihovo ime i za njih, dok njihova energija i entuzijazam mora biti motor rada vlade.

„Prvih 100 dana biće ispunjeni maksimalnim angažovanjem i zalaganjem. Stolice imamo, ali sam ubeđen da ćemo više biti na nogama zbog posla koji je pred nama. Nas program vladavine je ambiciozan isto koliko su i očekivanja građana“, kazao je Kurti na prvoj, svečanoj sednici nove vlade.

„Oči naroda su sada na uprte u ovaj kabinet, odnosno u svakog od vas. Dobro bi bilo da svi mi napamet naučimo program zajedničkog sporazuma, jer s njime ćemo se buditi i spavati. Budimo obični i pravični, onako kako su i građani. Ministar poljoprivrede treba više da provede vreme sa farmerima nego u svojoj kancelariji, a ministar zdravlja više vremena treba da provede sa lekarima i pacijentima. Dakle, da ne sede u foteljama i da ne naređuju 'odozgo', već da siđu dole što bliže građanima, jer je tu naša istina i tu se ogleda naša politika“, kazao je Kurti u obraćanju svom kabinetu.

On je dodao da su u parlamentu partije i politički klubovi, dok će kabinet vlade raditi kao tim.

„U ovoj vladi neće biti pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova, Srpske liste ili Nove demokratske stranke. Bićemo vlada Republike Kosova koja će raditi zajedno za zajedničko dobro. U tom smislu, moja vrata su otvorena svakog dana, svakog sata i svake minute“, poručio je on.

„Ovo je jedinstvena šansa za svakog od nas da pokažemo naše sposobnosti, veštine i posvećenost“, dodao je Kurti.Ceremonija primopredaje dužnosti počela je intoniranjem himne Kosova i dočekom novog premijera uz državne počasti i svečanu gardu Bezbednosnih snaga Kosova ispred zgrade vlade.

Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli), s obzirom da se bivši premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) nalazi van Kosova.

Kurti je rekao da je obavio telefonski razgovor sa Haradinajem i da ga je on obavestio da se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odmah po preuzimanju dužnosti, zakazano je i prvo ceremonijalno zasedanje nove vlade.

Iz Vlade Kosova saopštili su da je na Kurtijevoj današnjoj agendi poseta Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu, a nakon toga će prisustvovati memorijalnoj akademiji u Južnoj Mitrovici povodom masakra 3. i 4. februara 2000. godine kada je na severu Mitrovice ubijeno 10 građana albanske nacionalnosti.

Nova vlada Kosova formirana je na osnovu sporazuma o zajedničkoj koaliciji između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Broji 15 ministarstva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš