Ahmeti: Ministri iz redova LDK i ministri manjina neće glasati za Kurtijev prijedlog o taksama

Ponašanje Albina Kurtija nije slučajno, nije igra sa Thaçijem, to je politički diskurs, da između EU i SAD, bude izabrana EU, uz obrazloženje da SAD nisu stabilne, rekao je gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti, piše Koha.

Ahmeti: Ministri iz redova LDK i ministri manjina neće glasati za Kurtijev prijedlog o taksama

“EU je u dvorištu i vrlo smo blizu", rekao je on i naglasio da se ne mora u ovom trenutku potpuno predati SAD, ali ih ne možgu zanemariti, ne samo zbog pomoći koju su pružili, već i zbog situacije koja očekuje Kosovo.

Prema Ahmetiju, političke stranke bi se trebale sastati ove sedmice, a vlada  bi trebalo da razgovara o putu koji vodi napred, ako Kurti odluči da ne ukine taksu. Kaže da od LDK-a zavisi kako će se postupiti. „Nisu samo ministri iz LDK već i ministri manjina, jer ne vjerujem da će ti ministri glasati za Kurtijev prijedlog o taksama. Premijer Kurti mora odlučiti da li će reskirati obaranje vlade", rekao je Shpend Ahmeti.

Podsjetio je da je “Haradinaja taksa koštala premijerske funkcije”. “Razriješenje svih upravnih odbora javnih preduzeća ne spasava Kurtija od dijaloga sa Srbijom. Ne možete staviti dijalog na 44. stranicu programa kada cio svijet zahtjeva da dijalog sa Srbijom bude na naslovnoj strani“, rekao je Ahmeti. "Mislim da na Kosovu trenutno postoje dva tabora, dva ekstrema, jedan koji malo preuveličava problem, a imamo i drugi, to su Kurtijevi savjetnici koji kažu da nema sankcija.

Ova dva tabora ne poštuju zemlju. Naš domaći politički gnev već je prešao naše granice, jer se postovi Trumpovog sina ne mogu zanemariti tako što će se reći da je to samo predsednikov sin, i reći da je Grenell samo ambasador”, rekao je on. Ahmeti je ocjenio da “situacija nije jednostavna i nije za opuštanje kao da se ništa ne dešava”. “Nije dobro testirati američku spremnost, jer su dokazali da imaju hrabrost da donose neočekivane odluke, a ne bi bilo van pameti da mogu doneti odluku o povlačenju trupa.

Međunarodni odnosi se ne zasnivaju na pravdi, već na interesima država“, dodao je. On je naglasio da “premijer Albin Kurti nije htio da odgovara na telefonske pozive američkih zvaničnika i dao je prazna opravdanja da su pozivi bili u kasnim satima”. „Ambasada obavještava satima prije nego što primite poziv. Kurti bolje da je rekao da nije htio da se javi i da sada bude spreman na očekivani pritisak, a ne da daje prazna opravdanja“, zaključio je Ahmeti.

 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš